keskiviikko 17.8.2022 | 17:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sukututkimus ja Pyhäjärven historia kiehtovat – Jari Aho on päässyt sukututkimuksessaan jo 1550-luvulle

Satu Kangas-Viljamäki
Ma 27.12.2021 klo 18:00

Tapahtumaketju, jonka päässä on Jari Ahon aluevaaliehdokkuus vuoden 2022 aluevaaleissa, käynnistyi vuonna 2018.

– Olin RKP:n syyskokouksessa, jossa puolueen silloinen varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz ehdotti, että voisin ryhtyä heidän aluevaaliehdokkaakseen. En vastannut hänelle silloin vielä mitään lopullista, vaan lupasin seurata tilannetta. Kukaan ei vielä silloin tiennyt, kuinka kauan sote-uudistuksen valmistelussa menee, Aho kertoo.

Kului kolme vuotta, ja oltiin jälleen samassa paikassa, kun tällä kertaa RKP:n yhteispiirin toiminnanjohtaja Åsa Gustafsson uusi Adlercreutzin aiemmin esittämän kysymyksen.

– Annoin suostumukseni, sillä olinhan miettinyt sitä jo niin kauan. Tämä on siis pitkän harkinnan tulos.

Ehdokkuus on Ahon ensimmäinen, vaikka politiikka ja yhteiskunnalliset asiat ovat aina kiinnostaneetkin häntä.

– Kunnallispolitiikka ei niinkään innosta minua, mutta alueellinen vaikuttaminen sitäkin enemmän. Aluevaalit ovat nyt uusi juttu, jossa kaikki ehdokkaat lähtevät liikkeelle samalta viivalta. Toki kokemuksesta on tässäkin asiassa hyötyä, eikä vaalityö sinänsä ole minulle uutta. Olen ollut vaalitoimitsijana kaksissa vaaleissa ennen tätä, Aho pohtii.

Kolme kovaa kysymystä:

Mikä asia aluevaltuustossa on sinulle tärkein?

– Perusterveydenhuolto on säilytettävä omalla paikkakunnalla. Samoin terveyskeskuksen, paloaseman ja ensivasteyksikön on säilyttävän joka paikkakunnalla.

Miten aiot saavuttaa sen?

– Oulun eteläisen alueen pienten kuntien on tehtävä yhteistyötä. Periksi ei saa antaa, vaan palvelujen on säilyttävä lähellä ihmistä.

Mitä lupaat äänestäjällesi?

– Lupaan tehdä kaikkeni ja puolustaa asioita, joista kerroin. Teen kaikkeni, että ne säilyvät.

– RKP:n arvot miellyttivät minua ja he ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Moni luulee, että RKP:n toiminta pyörii vain ruotsin kielen ympärillä, mutta ei se niin ole. Minut on otettu puolueeseen mukaan ihan selvällä suomen kielellä, Aho kertoo.

Aho on työskennellyt niin kuorma-auton kuin metsäkoneen kuljettajana. Nykyään hän tekee satunnaisia työkeikkoja tarpeen mukaan.

– Metsän istutusta, rakentamista – kaikenlaista, missä lisäkäsiä tarvitaan.

Hän on paljasjalkainen pyhäjärvinen, joka kävi kokeilemassa reilut kymmenen vuotta, miltä työ Etelä-Suomessa maistuu.

– Tein jo silloin paljon järjestötyötä; veteraani- ja kotiseututyötä ja nyt teen niitä vielä sitäkin enemmän. Toimin aktiivisesti muun muassa Pyhäjärvi-Seurassa. Sukututkimusta teen omaksi ilokseni ja olen päässyt tutkimuksissani 1500-luvun puoliväliin. Katkeamaton isälinja yltää jo vuoteen 1667 ja Ahot kuuluvat yhteen niistä seitsemästä suvusta, jotka asettuivat ensimmäisinä asumaan Pyhäjärven seudulle 1550-luvun paikkeilla.

Aho on mukana myös Keski-Pohjanmaan siirtolaisuushankkeessa, jossa kartoitetaan ihmisiä, jotka ovat lähteneet Pyhäjärveltä siirtolaisiksi paremman elämän toivossa.

– Täältä on lähdetty muun muassa Australiaan, Amerikkaan, Kanadaan ja Ruotsiin. Edessä on valtava työ, sillä pyrimme löytämään kaikki Pyhäjärvellä asuneet siirtolaiset vuosilta 1850-1960. Venäjälle täältä on lähdetty jo sitäkin ennen ja on meillä paljon ihan tuoreitakin lähtijöitä, mutta heidän asioistaan emme voi tallentaa ilman heidän lupaansa.

#