keskiviikko 28.9.2022 | 11:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kiilojen tytöt toivat kotiin SM-kultaa – Joukkueen päävalmentaja Jukka Puurula kehuu pelaajia tunnollisiksi: "Kuljemme positiivisuuden kautta jättämättä mitään puolitiehen"

Emilia Tiitto
Ti 21.12.2021 klo 15:34

Ennen SM-turnauksen alkamista jokainen Kiilat Hockey ry:n U16-tyttöjoukkueen pelaaja nosti kätensä ylös sen merkiksi, että mitalia lähdetään hakemaan. Joukkueen päävalmentaja Jukka Puurula uskoo, että jokainen tytöistä unelmoi nimenomaan kultamitalista.

– Tämä on ensimmäinen ikäluokka, jossa jaetaan puhdas SM-titteli. Kullasta pitääkin unelmoida, jalat maassa pitäen. Uskoimme vahvasti mitaliin ennen turnausta.

Joukkue lähti kisaamaan itseensä ja omaan tekemiseensä luottaen, vastustajista liikoja murehtimatta.

– Tunnemme joukkueessa toisemme ja tiedämme jokaisen omat vahvuudet. Pelit etenivät yli odotusten. Ensin tuskailimme maalienteon kanssa, vaikka hallitsimmekin pelejä kautta linjan.

Viimeisen alkusarjan Kiilat Hockeyn tytöt pelasivat HIFK:ta vastaan. Sitä ennen finaalipaikka oli jo varmistunut.

– Lauantain ottelussa testasimme enemmänkin toimivuutta kuin tavoittelimme voittoa. Peli hävittiin, mutta sunnuntain finaaliin oli helpompi lähteä haastajan asemasta, Puurula kertoo.

Finaalipelistä muodostui maalipeli, jossa yksikin maali oli ratkaiseva.

– Ennen peliä sanoin, että on meidän etumme, jos tilanne pysyy 0–0. Ennen pitkään voisimme kääntää pelin eduksemme. Ja niin kävi.

Kiilojen tytöt kaatoivat HIFK:n luvuin 0–2.

– Voittoa seurasi uskomaton tunne. Vastassa oli kuitenkin Helsingin joukkue ja me pikkusiskon asemassa pienen kylän joukkueena. Uskon tyttöjen uskovan itseensä voiton jälkeen vielä enemmän, mikä auttaa tulevaisuuden tavoitteiden asettamisessa.

Puurulan mukaan menestyminen oli seuran tasolla järisyttävä saavutus. SM-voitto antaa myös uskoa jääkiekolle jokilaakson alueella.

– Pitää yhdistää voimat, jotta saadaan joukkue kasaan. Jokilaakson seurojen yhteistyökyvystä saakin olla äärettömän kiitollinen. Joka seura on ollut myötämielinen sen suhteen, että tytöt ovat käytettävissä tyttökiekossa. Suuri kiitos kuuluu myös joukkueenjohtaja Katja Tulpolle, joka on tehnyt töitä iltaisin ja öisin käytännön asioiden eteen.

Voitokas joukkue onkin yhdistelmä monien eri seurojen kasvatteja.

– Viisi vuotta sitten tyttökiekkokoordinaattorin työnkuvaan kuului tyttöjen yhdistäminen joukkueeksi jokilaaksojen kymmenestä eri seurasta.

Puurula kuvailee valmentamaansa joukkuetta iloiseksi ja yhtenäiseksi. Vaikka joukkue ei ole harjoitellut yhdessä arjessa, on samalla kokoonpanolla pelattu yhdessä pelejä jo viiden vuoden ajan.

– Painotimme sitä, että yksin kukaan ei voi voittaa yhtään mitään, ja yhteistyö toteutuikin täydellisesti. Ennen kaikkea meininki kopissa ja kentällä oli todella yhtenäinen.

Puurula kehotti tyttöjä hymyilemään ja iloitsemaan – sen kautta joukkue hitsautuu yhteen ja menestyy.

– Joukkueessa on sopivissa määrin taitoa ja työmoraalia. Pitää olla rohkea, eikä pelätä virheitä, sillä niitä tulee ja niiden kautta oppii.

Seuraavat tavoitteet löytyvät ensi kaudelta. Mitalitavoite elää, sillä nälkä kasvaa syödessä.

– Laadukas arkityö on kuitenkin kaiken perusta. Viikoittaiset laadukkaat ja haastavat harjoitukset kantavat ja kehittävät pelaajia. Itse pelit kehittävät vain henkisesti, arjen tekeminen on kaiken keskiössä.

Puurula on nauttinut tyttöjen kanssa toimimisesta. Tavallisesti hän valmentaa U15-poikia Haapajärvellä.

– Tytöistä kumpuaa tunnollisuus ja kiitollisuus. Kuljemme positiivisuuden kautta jättämättä mitään puolitiehen. Jos asiat jättää tekemättä, ei voi onnistua. Jos edes yrittää tehdä asiat loppuun asti, seisoo lopussa kiitos.

Voitokkaassa joukkueessa pelasi Annika Saastamoinen (Hermes/Kiilat), Iina Kankaanpää (Hermes/Kiilat), Aino Kangas (Kiilat), Anu Autio (RJK/Kiilat), Eerika Siekkinen (PyPo/Kiilat), Hanna Kouvalainen "A" (PyPo/Kiilat), Jemina Lepola (Kiilat), Jenni Rissanen "C" (Cobrat/Kiilat), Milja Kiiskilä (Kiilat), Olivia Kokkoniemi (Kiilat), Olivia Pinola (PyPo/Kiilat), Petra Laajala (Kiilat), Vanessa Viitala (Kiilat), Veera Puurula (Kiilat), Venna Tolppi (Kiilat), Venla Rauhala (Kiilat) ja Venla Tulppo (Kiilat). Päävalmentajana toimi Jukka Puurula, valmentajana Olli Kiiskilä ja joukkueenjohtajana Katja Tulppo.

#