tiistai 24.5.2022 | 12:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Joulupukin suosikkilahja on painopeitto

Ti 21.12.2021 klo 18:30

Tämän joulun yksi suosituimmista joululahjoista on painopeitto. Raskas täkki on suunniteltu niin, että levoton nukkuja saadaan pidettyä paketissa yön yli eikä mahdolliset levottomat jalat pääse potkimaan kumppanin kylkeen. Painopeitto on oiva jarru myös unissakävelijöille varsinkin silloin, kun peitto kiinnitetään illalla nukkujan ympärille nippusiteillä. Painopeitto on kuin räjähdystyömaalla käytettävä, autonkumista valmistettu possauksen vaimennin, joka estää paineaallon aiheuttamaa tuhoa. Toki nukkuvan aikuisen paineen purkamiseen riittää varsin hyvin painopeitto ilman autonrenkaitakin. Markkinoilla olevat painopeitot vaihtelevat seitsemän ja viidentoista kilon välillä. Valinta tehdään yleensä nukkujan painon perusteella. Myynnissä olevat painopeitot ovat yleensä täytetty pienillä lasihelmillä. Painopeiton voi toki valmistaa itsekin, jos nurkassa olevan vanhan Singerin saa vielä pyöräytettyä käyntiin. Peiton sisälle voi tunkea melkein mitä vain raskasta tavaraa, kuulalaakereita, kauranjyviä tai vaikka liiteristä sylillisen koivuhalkoja. Tärkeintä on saada nukkuja rauhoittumaan. Siinäpä olisi Maaselän Martoille ja kansalaisopistojen rehtoreille aihetta uuden askartelukurssin järjestämiseen.

Painopeittoja on käytetty alun perin aistiyliherkillä lapsilla mm. päiväkodeissa. Tutkimusten mukaan ylivilkkaat viikarit on saatu hetkeksi tuutimaan. Useat tutkimukset painopeiton terveyshyödyistä ovat järkeen käypiä. Tuskin kukaan herää aamulla virkeänä ylös jos yö on mennyt petin pohjalla kieriskellessä. Ja huonosti nukkunut on monesti aamulla äreä kuin takalistolle ammuttu karhu. Keskitypä siinä sitten tarkkuutta vaativiin työtehtäviin.

Mistähän joulupukki tiesi minun heräilevän aamulla ennen sian pieraisua. Pukki toimitti minulle ennakkotoimituksena raskaan painopeiton. Ensi kokemusten jälkeen voin sanoa, että olen nukkunut huomattavasti paremmin. Peitto ei ole aiheuttanut ahtaanpaikankammoa eikä painanut kylkiluita kasaan. Kiitos sinulle pukki, ystävämme joulupukki.

Kirjoittaja on Selänne-lehden grand old man

#