tiistai 24.5.2022 | 12:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Joulumaa häämöttää horisontissa

Ke 22.12.2021 klo 06:00

"Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy – Sinne saattaa löytää vaikka paikallansa pysyy", kirjoitti Juha Vainio ja sävelsi sekä lauloi Katri Helena jo vuonna 1978.

Joulumaa on mielestäni yksi parhaimmista joululauluista, sillä se kertoo joulurauhasta, joka löytyy ihmisestä itsestään. Se on mitä ilmeisimmin ns. kevyttä musiikkia, mutta siinä on myös joulun kristillisen sanoman kantavia ajatuksia (ainakin minun mielestäni). Laulu kehottaa meitä kurkistamaan omaan sydämeemme ja sieluumme, rauhoittumaan ja löytämään rauhan sisältämme: "Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta – Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta".

Onneksi olen tehnyt matkaa kohti Joulumaata jo jonkin aikaa, ja nyt se häämöttää jo horisontissa. Uskon vahvasti pääseväni perille vielä tänään – viimeistään huomenna.

Matka on ollut pitkä, sillä vielä viime viikolla mielessäni oli "miljoona" tekemätöntä asiaa ja joulurauha jossain hyvin kaukana kadoksissa. Nyt tunnen, kuinka Joulumaa lähestyy päivä päivältä. Kiire katoaa, samoin loputtomat työlistat. On aika keskittyä joulun sanomaan ja nauttia hetkestä.

Toivottavasti sinun olosi on yhtä hyvä ja varma kuin minun. Ellei, suosittelen sinua lukemaan piispa Keskitalon joulutervehdyksen sivulta 47. Ehkä se auttaa sinua pääsemään omaan Joulumaahasi.

Ei joulu tule hössöttämällä (no ehkä vähän kuitenkin) tai siivoamalla niin, että koko joulu menee urakasta toipuessa. Joulu ei katso komeroihin, ovatko ne järjestyksessä eikä Jeesus-lapsi vaadi, että joka nurkan on oltava puhdas tai että joulupöydässä on oltava sen kymmenen sorttia itse tehtyjä ruokia ja herkkuja. Joulu tulee, vaikka et tekisi yhtään mitään. Tärkeintä joulussa on rakkaus ja se, että ollaan ihmisiä toisillemme: "Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa – Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa".

Hyvää ja rauhaisaa joulua!

#