tiistai 24.5.2022 | 11:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäen Kimppa-kämpässä taiteillaan koronasta huolimatta – Tulossa taidenäyttely kirjastoon helmikuussa

Outi Levä
To 16.12.2021 klo 12:39

Kimppa-kämpän asukkaita jännittää. On sovittu, että taiteilijoista tehdään lehtijuttu. Kaikki ovat kokoontuneet haastattelua ja kuvausta varten, maskit kasvoilla tietenkin. Korona-aika on Anne Luonuan mukaan ollut hyvin erikoista aikaa, kun yhdessä oleminen ja tekeminen tapahtuu etänä ja netissä. Niin myös Kimppa-kämpässä Kärsämäellä.

– Kaipaamme henkilökohtaisia tapaamisia ja läsnäoloa. Kehitysvammapastori on käynyt luonamme muutaman kerran, seurakuntaan olemme nettiyhteydessä ja muihinkin yhteistyökumppaneihin olemme netti- ja videoyhteydessä. Pahimpana aikana läheisiä tapasimme ovella tai puistoissa. Kotilomatkin mietitään joka kerta erikseen. Aluksi tuntui, että hypimme seinille, mutta nyt olemme sopeutuneet tilanteeseen, sanoo Luonua.

Kimppa-kämpässä on tehty taidetta ja muuta mukavaa 1990-luvulta asti. Virtuaalisesti taiteen ohjaaminen ei oikein onnistu ja Luonua kiitteleekin Yli-Posson ammattitaitoa ja joustamista.

– Neljännesvuosisata, sanoo ohjaajana toimiva Juho Yli-Posso. – Silloin taidepiiri aloitettiin seurakuntatalolla. Olemme piirtäneet, maalanneet eri tekniikoilla, tehneet kollaaseja ja taidekäsitöitä varsinkin savesta. Sisuliikkujat tykkäävät pelata sählyä. Yhdistämme musiikkia ja liikuntaa musiikkijumpaksi. Sävel-musiikkipiirissä minä soitan haitaria ja toiset lyömäsoittimia, paljastaa Yli-Posso.

Syksyn aikana taiteilijat ovat ahkeroineet ja tuloksena on värikkäitä taideteoksia. Anna-Liisa on hyvä piirtämään ja hän piirsi kotinsa pihapiirin.

– Siinä on koirankopit ja kaikki. Ja kaikkea, mitä maalla tehdään. Maalaiselämää heinäpellolla ja perunamaalla, hän sanoo.

Leena sanoo piirtäneensä joulutonttuja ja muutakin. Antin taideteokset ova tarutauluja. Jari taas piirsi tauluun unelmansa, joka on isän ja äidin kanssa yhteinen.

– Mennään autolla ja asuntovaunulla Norjaan. Käydään siellä ostoksilla ja ravintolassa syömässä ja juomassa.

Yli-Posso kehuu osallistujia aktiivisiksi.

– Loistava ryhmä. Varsinkin Jari ja Kimmo huolehtivat siitä, että kaikki tulevat paikalle. Me kannustamme, autamme ja ohjaamme toisiamme, kehuu Yli-Posso.

Jari taas kehuu mukavaa opettajaa, joka on vetänyt kurssit hyvin.

– Juho on hyvä opettaja. Minä olen kehittynyt piirtämisessä. Olen vienyt tauluja kotiin ja isä ja äitikin kehuvat niitä. Tämä joulun aika on aivan ihana. Tulee ihan ilon kyyneleet silmiin, herkistyy Jari.

Helmikuussa Kimppa-kämpän taiteilijat pystyttävät taidenäyttelyn kirjastoon.

#