torstai 19.5.2022 | 11:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Voi roska minkä teit!?

To 16.12.2021 klo 12:37

Sähköpostijärjestelmämme asetukset lienevät taas muuttuneet, kun yhä useampi asiaviesti päätyy sähköpostissani roskapostikansioon. Muutos on tapahtunut hiljattain, sillä havahduin roskiksen kasvavaan viestimäärään vasta muuan päivä sitten.

Voi riesu sitä harmin määrää, mikä mieleeni hiipii kansion avaamisen jälkeen, sillä sieltä löytyi niin palautetta, kuvia että peräti yksi juttukin, jonka julkaisen tänään. Viikon myöhässä. No – jos asiasta pitää jotain hyvää keksiä, niin kyse on sentään vain viikosta. Se on vielä siedettävyyden rajoissa. Eli jos en heti vastaa lähettämäänne sähköpostiin, voi olla, että se on päätynyt väärään kansioon.

Hyvää asiassa on myös se, että järjestelmää on helppo kouluttaa. Se oppii, kun viestejä palauttaa sitkeästi oikeaan osoitteeseen. Uusi ongelma syntyy vasta uusien päivitysten jälkeen, kuten nyt.

Sitä minä vain toivoisin, että systeemit ilmoittaisivat käyttäjilleen, koska niitä muokataan ja milloin niissä voi ilmetä ongelmia. Harva atk-järjestelmä toimii niin. Koodaajat vain olettavat käyttäjien huomaavan ja hoksaavan muutokset itse. Yleensä kaikkien odotetaan myös osaavan käyttää jatkuvassa muutoksessa olevia järjestelmiä suit sait sukkelaan. Niinhän se ei tokikaan ole, vaan esimerkiksi jokaisen verkkopankin uudistuksen jälkeen raavin päätäni pitkän tovin: ”Missä ihmeessä se painike nyt taas onkaan”.

Se on vähän kuin tutussa kaupassa muutetaan hyllyjärjestystä – voi miten hukassa sokeri voi joskus olla, tai vehnäjauhot.

#