tiistai 24.5.2022 | 11:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Huijareita, onko heitä?

To 9.12.2021 klo 13:30

Tilasin loppukesällä vermeet marjojen ja hedelmien käsittelyyn. Ostin kun halavalla sain. Ei näkynyt. Viime viikolla (jo) laitoin iimeilin. Olinko tullut peräti huijatuksi? En ollut. Netraudan Julia pahoitteli, toivotteli harmista huolimatta mukavaa talvea. Laittoi pakettien seurantakoodit postiin. Lähetys tuli, postin tuoja kysyi, että onkohan sama lähetys, joka tuli elokuussa, mutta kun osoitteena oli vain 86710 Kärsämäki, niin ei keksitty, kenelle sen toisi. No, kypsyy ne marjat ja omenat ensi kesänäkin!

Jari soitteli viime viikolla. Oli lähettämässä isoa toimitusta. Ihmetteli, miten systeemi ei tunnista postinumeroa 86710. Jäin odottamaan, tuoko Kaukokiito tavarat. Kyllä tulivat oikeaan osoitteeseen.

Pari viikkoa sitten kuolasin netissä kulmasohvaa. Pojan perhe muuttaa jouluksi uuteen kotiinsa ja vie sohvansa. Laskin, että neljäkymmentä vuotta sitten soffan viimeksi ostin. Miniä sanoi, että jo on aikakin. Ohjeisti, ettei kannata ostaa netistä. Sohvat pitää koeistua. Siskon pojan houkuttelin mukaan ja Black Fridayna ajettiin Ouluun: Sotka, Asko, Isku, Veke, Masku… Kymmeniä soffia, lähes samannäköisiä. Ihan mukavia pyllyn alla. Pää meni sekaisin. Oli pakko valita, kun aika riensi. Kulmasoffa vaihtui kaksi plus kolmeen ja Latvia Kurikkaan. Työtä Pohjanmaalle! Hinta taisi nousta pari sataa, mutta rungot kestävät kauemmin kuin minun runkoni, kaksikymmentä vuotta takuulla ja varmaan satasynttäreihin asti ilman takuutusta. Aprillipäivän tienoolla ne tulevat, ehkä.

Netti pullistelee tarjouksia, kilpailuja ja arvontoja. Osa niistä on yhteyden kalasteluja, osa vissiin arpoo luvatut palkinnot ihan oikeasti. Yritän erottaa aidot huijareista ennen klikkausta. Puhelimeen tulee joskus soittoja ihme numeroista ja jokunen huijaustekstarikin. Niitä on liikkeellä, jopa 112 niistä varoittaa. Jätän vastaamatta.

Huijareiden vallankumous -kirjan mukaan nykyoireyhtymästä, huijarisynrdoomasta, kärsivät ahdistuneet, täydellisyyden tavoittelijat, sulkeutuneet ja menestyksestään, miksei huonosta onnestaankin, syyllistyneet. Onhan meitä.

Taisin olla ensimmäisellä luokalla, kun keksin, että Joulupukki on taruolento. Sen jälkeen nautin suunnattomasti lahjapakettien käärimisestä. Lapsenlapsilleni Joulupukki on yhä totta. Joku viikko sitten he miettivät, miten se pääsi viime jouluna tuomaan paketit keskeneräiseen taloon lukkojen taakse. Savupiipusta tietenkin, sanoi nuorempi. Minun suksetkinko? Miten ne mahtuivat sieltä tulemaan? kysyi toinen. Pitäiskö kertoa totuus?

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja

#