keskiviikko 18.5.2022 | 15:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Eläköön-huuto harmaille sävyille

To 25.11.2021 klo 06:00

Viime päivinä olen miettinyt fanaattisuutta, ja sitä, mitä se merkitsee ja mahdollisesti aiheuttaa.

Suomisanakirjan mukaan fanaattinen tarkoittaa kiihkomielistä ja suvaitsematonta. Se on synonyymi sanoille innokas, palavahenkinen, intohimoinen, intoileva, kiihkomielinen, raivoisa, kiihkeä, raivokas ja kiihkoileva.

Wikipedia määrittelee sanan näin: ”Fanaattisuus on kiihkomielistä käyttäytymistä, jonkin asian kiihkomielistä puolustamista. Lievemmässä merkityksessä sanalla tarkoitetaan, että sillä kuvattu henkilö omistaa liikaa aikaa tai vaivaa tiettyyn toimintaan, kuten harrastukseen tai puhtauteen. Sana fanaticism tuli englannin kieleen kuvaamaan puritaanisia, jumalalliseen ilmoitukseen nojaavia lahkoja”.

Omasta mielestäni kaikenlainen fanaattisuus on vaarallista joko fanaatikolle itselleen tai niille ihmisille, jotka hänen lähipiirissään joutuvat elämään. Se edustaa ajattelun ääripäitä, missä mustan ja valkoisen välillä ei ole tilaa harmaille sävyille.

Onko elämä koskaan täysin musta-valkoista? Tietyissä asioissa kyllä, sillä eihän toisen ihmisen elämän ja koskemattomuuden kunnioittaminen ole missään olosuhteissa hyväksyttävää, mutta yleensä ei. Kaikilla asioilla on aina puolensa, jotka riippuvat katsojan omasta elämäntilanteesta ja -historiasta, yhteiskunnallisesta asemasta, historiallisesta kontekstista, tapahtumahetken olosuhteista ja ties mistä muusta.

Minulle yltiöpäinen kiihkomielisyys, kohdistui se mihin tahansa, on pelottavaa. Ja se jos mikä on vielä pelottavampaa, ettei kiihkoilija itse tunnista omaa käytöstään ja näe siinä minkäänlaista ongelmaa. Se pistää kylmät väreet juoksemaan selkärankaa pitkin.

Eläköön-huuto harmaille sävyille, sillä ne tekevät elämästä hyvää ja mielenkiintoista.

#