sunnuntai 5.12.2021 | 18:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Korvaan ei saa laittaa mitään kyynärpäätä pienempää!

Kuuloliiton asiantuntija Tiina-Maija Leinonen kertoi Selänteen kuuloyhdistyksen kuulotapahtumassa, milloin kuulo-ongelmien kanssa pitäisi lähteä tutkimuksiin, miten kuuloa tulisi hoitaa ja millaisia apuvälineitä kuulo-ongelmiin on saatavilla.

Satu Kangas-Viljamäki
To 25.11.2021 klo 10:00

WHO:n (Maailman terveysjärjestö) arvion mukaan noin 15 prosentilla ihmisistä on heikentynyt kuulo.

-Suomessa se tarkoittaa noin 800 000 ihmistä, Kuuloliiton asiantuntija Tiina-Maija Leinonen kertoi yhteisötila Vakassa, Reisjärvellä järjestetyssä kuulotapahtumassa.

-Kuulo on meille kaikille tärkeä. Se auttaa meitä kommunikoimaan toisten ihmisten kanssa ja sen avulla kuulemme erilaisia merkkiääniä, kuten ovikellon. Kuulo liittyy vahvasti myös meidän tunne- ja psykososiaaliseen elämään sekä estetiikkaan ja siksi siitä on pidettävä huolta. Meillä jokaisella on oikeus kuulla, Leinonen painotti.

Jos ihminen ei kuule, hän voi ryhtyä eristäytymään sosiaalisista tapahtumista. Tämä heikentää elämänlaatua ja voi aiheuttaa masennusta.

-On tärkeää, että ihminen osallistuu ja on menossa mukana.

Luentonsa aluksi Leinonen kertoi yleisölle korvan anatomiasta ja siitä, ettei korvia saa rassata millään kyynärpäätä pienemmällä.

-Pumpuli- ja sukkapuikot, pinnit ja parsinneulat pitää unohtaa heti. Korvakäytävä on herkkä vaurioitumaan ja sitä kautta tulehtumaan. Jos näin pääsee käymään, se on todella kipeä, Leinonen valisti ja siirtyi puhumaan ikäkuulosta.

-Iän myötä heikkenevä kuulo johtuu yleensä joko perimästä tai ympäristötekijöistä, kuten melusta tai tupakanpoltosta, sillä tupakka supistaa verisuonia. Jos epäilet kuuloasi, hakeudu tutkimuksiin ja kerro arjessa kokemistasi hankaluuksista. Toimi ajoissa, sillä mitä aiemmin haet apua kuulo-ongelmaan, sitä helpompaa kojeeseen tottuminen on.

Kuuloa ei voi korjata pillerillä tai leikkauksella, vaan sen "ykköshoitomuoto" on kuulokoje.

-Sitä pitää säätää, säädättää ja huoltaa sekä vaihtaa riittävän usein. Sen käyttö vaatii tutustumista, opettelua, säännöllistä päivittäistä käyttöä, kärsivällisyyttä, läheisten tukea ja ymmärrystä.

Miten huonokuuloiselle puhutaan?

puhu niin, että toinen tietää sinun puhuvan

puhu kohti

käytä hyvää valaistusta

puhu selkeästi ja rauhallisesti

älä huuda

huomioi taustahäly ja kaiku

tarkista, että asia on ymmärretty

kirjoita tarvittaessa

Iän myötä tapahtuva kuulon heikentyminen etenee hitaasti ja siihen tottuu. Tästä hyvän esimerkin kertoi Selänteen kuuloyhdistyksen puheenjohtaja Veikko Vilppola.

-Sain kuulovamman jo armeijassa, mutta havahduin ongelmaan vasta reilut 20 vuotta sitten, kun olin ystäväni kanssa metsässä. Hän havainnoi lintuja, mutta minä en kuullut niiden laulua. Minulle ne näyttivät vain aukovan suutaan.

Ikäkuulon tunnusmerkkeihin kuuluu muun muassa se, että vaikka ääni kuuluu, sanoista on vaikea saada selvää.

-Konsonantit häviävät ensin, minkä jälkeen sanoista on vaikea saada selvää. Etenkin jos tilassa on taustahälyä. Tämän takia kokouksissamme on käytössä yksi tärkeä sääntö: Kun yksi puhuu, muut ovat hiljaa.

Kuulon heikkeneminen on myös merkittävä riskitekijä muistin heikkenemiselle.

-Muisti voi heiketä ilman ärsykkeitä, Leinonen selventää ja tähdentää kuulokojeen käytön tärkeyttä.

-Jos sinulla on koje, käytä sitä. Jos on kärsinyt huonosta kuulosta pitkään, äänet voivat tuntua kojeen kanssa aluksi liian rajuilta. Aivojen on kuitenkin totuttava ääniin uudelleen, joten kojeen käyttö vaatii aluksi sinnikkyyttä.

Musiikilla on myös todettu olevan hyviä vaikutuksia huonokuuloisten elämänlaatuun.

-Musiikki auttaa aktivoimaan puheen erottamisen alueita aivoissa.

Yhteistyöllä Vakka täyteen

Selänteen Kuuloyhdistyksen kuulotapahtuman veti yhteisötila Vakan ääriään myöten täyteen väkeä.

-Pyysin Juuloyhdistystä vierailulle Reisjärvelle ja kutsuin Reisjärven Eläkeliiton väen mukaan tapahtuman järjestelyihin, Kynttilät esiin vakan alta -hankkeen projektipäällikkö Satu Oikarinen kertoo.

-Kuuloasiat kiinnostivat ihmisiä ihan selkeästi, sillä yleisöä saapui paikalle paljon enemmän kuin osasimme odottaa.

Kynttilät esiin vakan alta -hankkeen tarkoituksena on kehittää kolmannen sektorin toimintaa Reisjärvellä tukemalla ja aktivoimalla paikallista yhdistystoimintaa sekä rakentaa pysyviä yhteistyömalleja toimivan järjestö-, seura- ja yhdistyskentän tueksi. Hankkeen painopisteitä ovat osallisuus, osaaminen ja yhteistyö.

-Yhteisötila Vakka on kaikkien reisjärvisten yhdistysten käytössä maksutta ainakin hankkeen loppuun, minkä jälkeen toivomme tietenkin tilan rahoituksen järjestyvän jollain tapaa. Oikarinen kertoo ja sanoo yhteisöjen löytäneen tilan todella hyvin näinkin lyhyessä ajassa.

Selänteen Kuuloyhdistys sen sijaan on perustettu jo vuonna 1983. Sen toimialueeseen kuuluvat Haapajärvi, Kärsämäki, Pyhäjärvi ja Reisjärvi. Yhdistys kokoontuu maanantaisin Haapajärvellä, vanhassa Lasaretissa kello 10-14.

#