keskiviikko 18.5.2022 | 17:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirjavinkki: Merja Kinnunen – Vaellan sanan jaloissa

Ti 23.11.2021 klo 14:30

Pyhäjärvisen Merja Kinnusen esikoisrunoteoksessa Vaellan sanan jaloissa (Väyläkirjat 2021) vaelletaan kirjaimellisesti, ei sananjaloissa, vaan sanan jaloissa. Merja on laskenut kokemuksensa ja elämyksensä lukijoiden jalkojen juureen kuin sanoen, ole hyvä, tässä minä olen elämäni kanssa, Ounasjoen rannalta Porokarista lähteneenä ja runoissakin sinne kaivaten. Ja kuten runot, puhuvat myös kirjan sivuille valitut kuvat kirjoittajan kypsyydestä ja siitä, että vaellus merkitsee muutakin kuin kulkemista paikasta toiseen. Se on myös ajelehtimista omissa mielenmaisemissa.

Teoksen johdantorunossa Kaadan sanan jalkoihin leikitellään sanoilla, avataan ajatuspataa, pistetään se porisemaan, haudutetaan ja kypsytetään. On suolaista ja makeaa, kirpeää ja kitkerää. Ja melkein lopussa, ennen viimeistä Sovinto-runoa tunnustetaan miten pitkospuut ovat rakentuneet iholle, poimitaan sydänsaarekkeelle kosketus.

Esikoisteoksessa kirjoittaja usein kertoo elämänsä tarinan, pistää sen kansien väliin, ja oppii näin tuntemaan itseänsä. Ja kuten Merjankin runokokoelmassa, voi ryhmittelyssä havaita hänen oman elämänkulkunsa eri vaiheita aina lapsuudesta aikuisuuteen ja sen ylikin, aikaan, kun voi jo katsella omaa elämäänsä ulkoapäin. Tässä runokirjassa runot kertovat tarinoita, mutta myös avoimesti tunteista ja tuulahduksista.

Runot on jaettu neljään osastoon: Saappaat kurassa, Säällä kuin säällä, Jälkiä ja Horisontissa. Kussakin osastossa on kahdeksasta kolmeentoista runoa. Lisäksi bonuksena on liitetty runo kuvan päälle, joitakin osastoja täsmentämään, kuten Jälkiä-osastossa: ”Mielen vankilassa / seittiä seinät / kuiskauksen kestävistä ikkunoista / kuultaa kuutamo / räsymaton alla /avain”.

Anitta Oertel

#