sunnuntai 5.12.2021 | 18:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

70 vuotta on juhlan paikka

Haapajärven Reserviupseerikerho pitää kiinni perinteistä.

Emilia Tiitto
To 25.11.2021 klo 08:00

Haapajärven Reserviupseerikerho ry täytti alkuvuodesta pyöreät 70 vuotta. Arvostettavaa lukua juhlistettiin lauantaina Haapajärven seurakuntakodissa.

- Juhlasta jäi hyvä tunnelma. Koska kerho täytti 70 vuotta alkuvuodesta ja vuosi meinasi jo loppua, olen oikein tyytyväinen, että saimme juhlan pidettyä ja muistettua niitä, joita pitikin, kertoo kerhon puheenjohtaja, kapteeni res. Timo Karvonen.

Juhla alkoi seppeleenlaskulla sankaripatsaan juurelle. Sen jälkeen parikymmenhenkinen juhlaväki siirtyi kahvittelemaan seurakuntakodin puolelle. Kaupungin tervehdykset juhlaan toi kaupunginjohtaja Juha Uusivirta, ja juhlapuheen piti everstiluutnantti evp. Esko Hirviniemi.

- Varsinainen reserviupseerikoulutus alkoi Haminassa 100 vuotta sitten. Tähän päivään mennessä on koulutettu jo yli 180 000 reserviupseeria, joukossa viime vuosina muutama sata naista. Parhaillaan menossa on kurssi 259. Haapajärven Reserviupseerikerho on koko 70 vuoden ajan toiminut ansiokkaasti jäsenten koulutustason kohottamiseksi, isänmaallisen hengen luomiseksi sekä yhteiskunnan tukemiseksi ja kehittämiseksi, Hirviniemi lausui.

Ohjelma sisälsi juhlapuheiden lisäksi pitkäaikaisten jäsenten palkitsemisen.

- Juhla oli yksinkertainen, meidän näköisemme, Karvonen summaa.

Juhlapuheessaan talvisodasta kertoi everstiluutnantti evp. Esko Hirviniemi.
Jouko Liikanen

Syntymäpäiväjuhlille kutsuttiin kerhon jäsenten lisäksi aktiivisia yhteistyökumppaneita, kuten edustajia Haapajärven kaupungilta, seurakunnalta, Haapajärven-Reisjärven reserviläisiltä ja eräpartiolta.

- Olemme pieni kerho, meillä on tällä hetkellä 32 jäsentä. Kun jätetään kaikki kaksi nuorisojäsentämme laskuista pois, on jäsentemme keski-ikä melkein 62 vuotta.

Karvonen myöntää, että viime vuosina kerhon toimintaa on ollut hankalampi järjestää. Kuten muukin järjestötoiminta, kaipailee Reserviupseerikerhokin lisää jäseniä.

- Kaikki reserviupseerit ovat aina kerhoomme tervetulleita. Tänä vuonna kerhotoiminnasta pois jäi vain yksi jäsen, ja saimme kaksi paluumuuttajaa takaisin, joten jäimme pitkästä aikaa plussan puolelle.

Osa vaihtaa jäsenyytensä asuinpaikkansa mukana. Reserviupseerikerhoon voi kuitenkin kuulua, vaikka asuisi muualla.

- Meidän kerhossamme on jäseniä ympäri Suomea. Pelkästään olemalla mukana ja maksamalla jäsenmaksun osoittaa aktiivisuutta ja mahdollistaa kerhon tulevaisuuden toiminnan, Karvonen vinkkaa.

Karvonen on ollut mukana Haapajärven Reserviupseerikerhossa parinkymmenen vuoden ajan.

- Haapajärven kerho perustettiin 1.2.1951, ja kerhon lippu naulattiin 1967. Maaliskuussa 1961 hankittiin Tynnyrikosken maja yhdessä reserviläisten kanssa. 80-luvulla mukaan tuli kolmas pyörä, kun maja vuokrattiin partiolaisille. 90-luvulla sen yhteyteen nousi sauna ja Lohijoen ylitse urakoitiin silta.

Aiemmin kerhotoiminta on ollut vilkkaampaa, ja hallituspestit ovat olleet haluttuja. Jäsenien vanhetessa kerhon toiminta vähenee.

- Viime vuosina olemme hoitaneet viralliset tehtävät, kuten itsenäisyyspäivän ja jouluaaton kunniavartiostot. Veteraanikeräyksiin osallistuimme vetovastuullisina muiden järjestöjen ja vapaaehtoisten voimin vuoteen 2017 asti, jolloin keräykset Haapajärvellä lopetettiin. Onneksi ampumatoiminta on ollut parina viime vuonna piristymään päin.

Karvonen kokee kerhon toiminnan tärkeäksi etenkin sen perinteikkyyden vuoksi.

- Meidän isät ja isoisät hoitivat aikoinaan meille itsenäisen maan. Siksi meidän kuuluu tehdä muutakin kuin valittaa, kuinka huonosti asiat ovat. Kyllä ne ovat nykyään paljon paremmin kuin veteraanisukupolven nuoruudessa. Pääsääntöisesti kerhotoiminta on perinteen ylläpitämistä, kunnioittamista ja huomioimista.

Juhlassa myönnettiin maanpuolustusmitalit kultaisella soljella kapteeni res. Aarne Hedetniemelle ja kapteeni res. Veikko Vähäsöyringille. Piirin kultaisen ansiomitalin sai luutnantti res. Hannu Laajala, hopeisen kapteeni res. Matti Kuivaniemi, yliluutnantti res. Pentti Niemelä, yliluutnantti res. Matti Ojala, yliluutnantti res. Keijo Tiainen, luutnantti res. Jouni Liuska, luutnantti res. Jari Karpakka, luutnantti res. Kari Hintikka ja luutnantti res. Olli Leppänen. Pronssiset mitalit myönnettiin luutnantti res. Juha Uusivirralle, vänrikki res. Tarmo Kokkoniemelle ja vänrikki res. Timo Hedetniemelle.

#