sunnuntai 5.12.2021 | 18:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven vesialue korjaantui jälleen – Yli 40 vanhaa siltatukkia nostettiin järvestä lauantaina

Päiviö Karttunen
Ti 23.11.2021 klo 08:00

Yli 40 paksua tukkia upotettuna syvälle pohjamutaan! Näkymä muistutti kai 50 vuotta Haapajärven taajaman asukkaita sahan pitkästä laiturista. Laiturin päällisrakenteet oli purettu aikapäiviä sitten pois ja tukkien päät jäivät pintaan. Kalastajat ja muut vesilläliikkujat puhuivat usein, miten tuo rakennelma saataisiin purettua.

Haapajärven osakaskunta toimii näillä vesialueilla, istuttaa kuhaa vuosittain, pyytää vähäarvoista kalaa ja nyt uutena kolmivuotisena projektina niittää kaislikoita ja kortteikkoja joesta.

Hoitokunta otti sitten yhteyttä vesialueen omistajaan Vattenfalliin vanhojen rakenteiden poistamiseksi. Saha, kaupunki ja Ely-keskus hyväksyivät suunnitelman. Osakaskunta sai Vattenfallilta tehtävän poistaa tukit vesiväylältä. Vattenfall tuli myös maksajaksi työhön.

Lauantaina 20.11. sahalaitoksen seisoessa, alueelle ajoi suuri pyöräkuormaaja. Siihen kiinnitettiin 70 metrin mittainen vaijeri ja sen päähän vahvat ketjut. Kaksi osakaskunnan miestä oli veneessä ja vei kahdelta rannan mieheltä vaijerin aina pylvääseen ja pudotti ketjulenkin syvälle yhteen ja joskus jopa kolmeen pylvääseen. Aluksi jännitti, katkeaako vaijeri, löysääkö lukot tai hajoaako pylväät siruiksi. Mitään ongelmaa ei tullut vastaan!

Pitkät ja paksut 3-5 metrin mittaiset pylväät nousivat rannalle ja ihmeen kirkkaat ja lahoamattomat puut tulivat näkyviin.

Kohta paikalle ajoi Niilo Åvist Belaruksella ja tukkikärryllä ja kokosi puut haketusta varten varikolleen. Puiden nosto ajoittui todella hyvin, kun joki oli sulana. Parin yön päästä 11 asteen pakkanen jäädytti tasaisen jääkannen. Pieni viivytys olisi siirtänyt työn ensikevääseen.

Haapajärven hoitokunta on ottanut tavoiteekseen korjata jokea rehevää kasvillisuutta poistamalla, arvokalaa istuttamalla ja haitallisia rakenteita poistamalla. Niitto- ja kalastustyö on tehty pienellä porukalla ja puhtaasti talkoilla. Kaupungin asukkaat ovat suhtautuneet työhön myönteisesti.

Osakaskunta on saanut Elyltä 50 prosentin avustuspäätöksen ja kaksi tuulivoimayhtiötä ABO Wind Oy ja Infinergies Finland Oy ovat olleet myös rahoittajina. Vattenfall on Elyn kautta antanut merkittävän avustuksen.

Osakaskunta on päättänyt ostaa oman niittokoneen ensikesän ja tulevien kesien niittoihin. Koneen leikkuuterä tuleee olemaan neljän metrin levyinen. Samalla etsitään sopivaa venekiinnitteistä haravakonetta työhön.

#