sunnuntai 5.12.2021 | 19:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soipa Haapajärvi -festivaalin konsertti tarjosi kulttuurinnälälle maistuvia herkkuja – Gaalakonsertissa kuultiin ooppera-aarioita ja napolilaisia lauluja

Emilia Tiitto
Ti 16.11.2021 klo 11:28

Viime viikonloppuna Haapajärvellä päästiin nauttimaan ensimmäistä kertaa Soipa Haapajärvi -musiikkifestivaalista. Perjantai-iltaa tähditti italialaissävytteinen gaalakonsertti, jonka esiintyjien, sopraano Jenni Hietalan, basso Henri Uusitalon, tenori Aki Alamikkotervon ja baritoni Esa Ruuttusen, sävelet sykähtelivät pitkin kirkon kattorakenteita. Pianon takana taiteili Risto Lauriala.

– On aika pysähtyä ja elää tämä hetki musiikin siivittämin ajatuksin. Toivon teille valoa pimeyteen, toivoa tulevaan ja mielenmaisemaa, joka kantaa pitkälle tuleviin päiviin, lausui Saara Howe avajaispuheessaan.

Gaalakonsertin juonnoista vastasi musiikki- ja radiotyöstään tunnetuksi tullut Risto Nordell. Nordellin juonnot taustoittivat konsertissa kuultuja kappaleita ja ooppera-aarioita.

Ensimmäisenä yleisön mykisti nivalalaislähtöinen Jenni Hietala, joka esitti tervehdyksenä Caccinin Ave Marian. Hietala tulkitsi myös H. C. Andersenin Pieni Merenneito -satuun perustuvaa Rusalka-oopperaa.

Laulun maisteriopintojaan Wienissä viimeistelevän Hietalan jälkeen tuli Haapavedeltä lähtöisin olevan Henri Uusitalon vuoro päästää äänensä ilmoille.

– Mefistophele-ooppera pohjautuu vanhaan legendaan tohtorista, joka myy sielunsa paholaiselle ikuista nuoruutta tavoitellakseen, Nordell taustoitti.

Tervolalaislähtöinen iloinen lapinmies ja tenori Aki Alamikkotervo esitti oopperoiden sijaan napolilaisia lauluja.

– Säveltäjä Cardillon Core’ngrato eli kiittämätön sydän kertoo onnettomasta rakkaudesta. Capuan O sole mio, Oi minun aurinkoni, on kenties kuuluisin napolilainen laulu: parhaiten aurinko paistaa rakastetun kasvoilla.

Nordell osasi myös kertoa yleisölle, että molemmat napolilaiset säveltäjät kuolivat nuorina ja köyhinä, eivätkä ehtineet rikastua lauluillaan.

Ennen väliaikaa yleisön ehti hurmata myös baritoni Esa Ruuttunen, joka lauloi onnettomasti päättyvän rakkaustarinan lisäksi keskiaikaisista trubaduureista.

Vanhojen konkareiden lisäksi nuoremmat oopperatähdet, Hietala ja Uusitalo, tekivät yleisöön vaikutuksen.

– He olivat ihania, ja heillä on varmasti edessään loistava tulevaisuus. Mahtavaa, että maakunnastamme löytyy huippumuusikoita, kokkolalaiset Pirjo Paananen ja Pekka Nurmi ihastelivat.

Kaksikko ajoi perjantaina ainoastaan Gaalakonserttia varten Kokkolasta Haapajärvelle.

– Hienoa, että Haapajärvelläkin järjestetään tällaista, tälle toivotaan varmasti jatkoa. Kulttuuria tarvitaan myös pienillä paikkakunnilla. Mielestäni paikkakuntaa, joka ei luo mielikuvia, ei tarvita. Kulttuuri rikastuttaa elämää ja ilman sitä elämää ei ole, Nurmi tiivistää.

Paananen ja Nurmi ovat harrastaneen oopperaa kymmeniä vuosia ja järjestäneet itsekin musiikkitapahtumia.

– Se ei pelaa, joka pelkää. Mitään ei tapahdu, jos aina pelataan varman päälle, ja siksi on mahtavaa, että tämä konsertti uskallettiin järjestää.

Loistavista esiintyjistä ja pianistista Paananen ja Nurmi nauttivat juuri tässä hetkessä erityisesti.

– Näinä aikoina kulttuurin merkitys on todella suuri.

"Soipa Haapajärvi" onnistui yli odotusten

Satu Kangas-Viljamäki

PULA! Kulttuuria Kalajokilaaksoon ry:n puheenjohtaja Saara Howe on tyytyväinen.

– Soipa Haapajärvi -festivaali meni hyvin. Kaikissa konserteissa oli paljon ihmisiä, yhteensä ehkä hieman vajaat 500, minkä lisäksi kaikki Haapajärven alakoululaiset kävivät perjantaina katsomassa lasten musiikkiteatteria monitoimitalolla. En ole vielä saanut kaikkia laskelmia valmiiksi, joten ihan lopullisia lukuja minulla ei vielä ole.

Eniten yleisöä keräsi tiettävästi perjantain gaalakonsertti.

Yhdistyksen hallitus kokoontunee ensi viikolla tutkimaan asiaa tarkemmin, jolloin tulot ja menot käydään läpi yksityiskohtaisesti.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna, mutta siitä päätetään myöhemmin yhdessä.

Howe kehuu, miten kaikki konsertit onnistuivat taiteellisesti. Anni Ojalan 'Kun musiikki katosi' aloitti lauantaipäivän virkeästi.

– Esitykset olivat korkeatasoisia ja esiintyjät ammattilaisia. Ne ihmiset, ketä olen ehtinyt jututtaa, kokivat esitykset koskettaviksi ja tulkinnoiltaan sydämiin käyviksi. Itse nostaisin esille gaalakonsertin lisäksi Esa Ruuttusen ja Haapaveden kamariorkesterin sekä Aarne Pelkosen lauantai-illan konsertin. Risto Laurialan pianokonsertti sunnuntaina oli huikean hieno, etenkin kun hän soitti yhden lempikappaleistani, Kuutamosonaatin. Sitä kuulee konserteissa nykyään niin harvoin. Markus Wargh loihti uruilla aivan ihmeellisiä sävyjä ja hänen työskentelyään oli todella mielenkiintoista seurata.

Howe kiittelee edelleen tapahtuman sponsoreita, niin isoja kuin pieniäkin.

– Koko Haapajärvi ja ennen kaikkea Haapajärven seurakunta on ollut voimakkaasti tukemassa Soipa Haapajärvi-festivaalia. Kiitos kaikille. Ilman kävijöitä tällaista tapahtumaa ei myöskään voisi suunnitella.

#