tiistai 24.5.2022 | 12:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Joka aamu on teema uus

To 11.11.2021 klo 13:30

Tänään on Singles Day. Kiitos miniälle vinkkauksesta, kun epätoivoisesti etsin aihetta tähän sepustukseen tiistaiaamuna. Teemapäiviä on pilvin pimein. Eilen oli UNESCON kansainvälinen NET-päivä eli maailman tiedepäivä rauhan ja kehityksen hyväksi, huomenna WHO:n keuhkokuumepäivä. YK:lla on oma päivänsä, mutta myös noin 120 teemapäivää. Lähes joka kolmas päivä on joku teema: runous, metsä, vesi, ilma, äiti maa, meri, jooga, lesket, rauha, vesikauhu, mielenterveys. Vessapäiväkin löytyy ja hauskoissa teemapäivissä on pierullekin oma päivänsä. Tärkeitä monelle suolisto- ja vatsavaivaisena heräävälle. Sairauksien tai terveyden teemapäivään voi herätä harva se aamu. On reumaa, näköä, diabetesta, sydäntä, käsihygieniaa, antibiootteja, atopiaa, astmaa.

Vietämme teemapäiviä, viikoista puhumattakaan, pitkin vuotta. Kansallisia ja kansainvälisiä teemapäiviä piisaa. YK:n jäsenmaat ja järjestöt voivat ehdottaa aiheita, jotka yleiskokous hyväksyy. Viime aikoina teemapäiviksi ovat nousseet ympäristöön ja rauhaan liittyvät aiheet, kuten maailman pakolaispäivä ja maailman metsäpäivä. Teemapäivien tavoitteena on nostaa ihmisten tietoisuuteen tärkeitä aiheita ja ilmiöitä, kuten lasten oikeuksien päivä ja maailman käymäläpäivä (19.11), sillä tuhannet lapset kuolevat ripulitauteihin hyyssin puuttuessa. Moni teemapäivä on syntynyt pilke silmäkulmassa, kuten baarimikko-, sukkahousu-, neulansilmäkamera-, korvapuusti-, croissantti-, kumiankka- tai läheltä piti -päivä.

Teemapäiviin liittyy usein kaupallisuus, kuten kuun lopulla Black Friday. Musta perjantai on erityisesti elektroniikkaan keskittyvä ostospäivä, mutta kaikkea tarjotaan. Jenkeissä se on lähtölaukaus jouluun ja vuoden suurin shoppailupäivä. Nykyisin meilläkin.

Tämänpäiväinen Singles Day keksittiin Nanjingin yliopistossa vuonna 1993 kostoksi ystävänpäivälle. Lahjoja ei osteta ystävälle vaan itselle. Aluksi päivä oli Bachelor´s Day eli poikamiesten päivä, nykyisin se juhlistaa sinkkuja sukupuolineutraalisti. Viime vuonna kiinalaiset verkkokaupat Alibaba ja JD.com myivät taravaa sinkkujen päivänä 115 miljardilla dollarilla.

Maailman ruokapäivää on vietetty kauan. Suomalaisen ruuan päivää vietettiin ensimmäisen kerran 4.9.2019. Toivon, että jokainen herää uuteen päivään ja kotimaisen ruuan teemaan jokaikinen aamu. 112-päivänä muistaa vaihtaa palovaroitinten paristot. Päivään paloasemalla 27.11. pääsee nyt osallistumaan ihan paikan päälle.

Sunnuntai on isänpäivä. Hyvää isänpäivää jokaikiselle isälle!

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja

#