torstai 19.5.2022 | 12:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Korona ei hellitä, älä sinäkään

Satu Kangas-Viljamäki
To 4.11.2021 klo 07:00 | päivitetty ke 09:57

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi tiistaina 2.11. alueen siirtyneen jälleen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Koronatartuntojen määrä ja ilmaantuvuus kasvavat, mutta tilanne ei ole koordinaatioryhmän mukaan toistaiseksi heijastunut huolestuttavasti sairaalahoidon tarpeeseen. Rokotekattavuutta pitäisi ryhmän mukaan saada edelleen nostettua, jotta tilanne säilyy hyvänä myös jatkossa.

Minä ehdin jo huokaista ja tottua siihen, ettei joka kauppareissulle tarvitse laittaa maskia. Otin jo hieman rennommin, mutta se taisi olla ennen aikaista. Ei muuta kuin maskit naamalle, kun ihmisten ilmoilla liikutaan. On se hassua, miten ennen esimerkiksi Tokion kaduilla otetuissa uutiskuvissa näkyneet maskit näyttivät niin eksoottisilta, vaikka nyt ne ovat osa omaa arkipäiväämme.

On maskissa hyvätkin puolensa. Ja käsihygieniassa. Meidän perheessä ei nimittäin ole ollut lentsuja eikä flunssia koko korona-aikana. Vasta viime viikkoina, kun ote on löystynyt, kröhää ja kaikkea pientä sellaista on alkanut ilmaantumaan itse kullekin.

Mitä opimme tästä. Käsien pesu ja kasvojen suojaus eivät ole huono juttu - paitsi maski, jos pitää tehdä yhtään mitään muuta kuin istua paikoillaan. Kyllä ei liikkuminen ole helppoa sen kanssa, minkä vuoksi olen ajatellut usein esimerkiksi hoitajia, jotka tekevät työtään entiseen tahtiin ainoastaan sillä erolla, että kasvot on suojattu. Toisille se aiheuttaa hengitysoireita, toisille ihosellaisia. Vaan itku ei tunnetusti auta markkinoilla. Toivotaan kuitenkin, ettei tämä jää pysyväksi olotilaksi. Joten otetaan nyt ne rokotukset, jaksetaan pestä käsiä ja suojautua. Tsemppiä!

#