keskiviikko 28.9.2022 | 13:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veli-Kalevi Tervo ja Pertti Purola vierailivat Kärsämäellä: "Urheilu on mitä parhainta yhteisöllistä tekemistä eikä lainkaan armotonta puurtamista"

Outi Levä
Ke 20.10.2021 klo 14:10

– Tämä vuosi on ollut iso askel eteenpäin, oli uutta, vanhaa ja kunniakierros: liikuntaleikkikoulu ja yleisurheilukoulu pienille ja isommille, yleisurheiluviikko, kesällä kenttäkilpailuja ja Hippo-kisat, listasi Kärsämäen Katajan yleisyrheilujaoston päätöstilaisuuden avannut Niina Haapakoski.

Tilaisuudessa vierailivat kunniakierrospäällikkö Veli-Kalevi Tervo ja entinen pikajuoksija, nykyinen urheiluvalmentaja, Pudasjärven Osuuspankin toimitusjohtaja Pertti Purola. Kunniakierros on Suomen Urheiluliiton ja jäsenseurojen varainkeruukampanja, jolla on kerätty jo 40 vuotta varoja yleisurheilutoimintaan seuroissa, piireissä ja SUL.ssa. Tervon ja Purolan missio on aktivoida ja auttaa paikallisia urheiluseuroja Pohjois-Pohjanmaalla uuteen nousuun.

– Monessa lähikunnassa toiminta on varsin vähäistä, vaikka urheilukentällä on kestopäällyste, heittää Tervo. – Täällä osallistujien määrät eivät ole väheksyttäviä.

Haapakoski on laskenut kilpailijoiden lukumääriä, jotka ovat nousseet vuodesta 2020: kenttäkilpailuissa jokaisessa yli 30 ja Hippokisoissa 69. Tervo ja Purola ovat aloittaneet maakuntamatkat, joilla he haluavat kannustaa ja rohkaista seurojen toimintaa. Tervo kertoo takavuosilta, kun piti järjestää piirinmestaruuskisat. Halukkuutta oli kysytty seitsemältä seuralta. Kukaan ei luvannut. Pekka Anttila kaivoi jostakin porukat ja Kataja järjesti. Purola sanoo, että urheilu on mitä parhainta yhteisöllistä tekemistä eikä lainkaan armotonta puurtamista.

– Alku voi olla hidasta, mutta kun innostutaan, saadaan vanhempia mukaan ja perheitä tekemään yhdessä. Jokaiselle löytyy sopivaa puuhaa kuten laskujen maksua, ohjausta, sopivia ja mukavia tehtäviä toimitsijoina kilpailujen järjestämisessä. Kokoukset kannattaa pitää lyhyinä ja alkuviikosta, silloin on eniten energiaa, vinkkaa Purola ja Tervo kertoo esimerkin Rantsilasta.

– Keräsin koulukäynneillä ryhmän. Syksystä kevääseen se oli kutistunut kahdestakymmenestä viidestä kymmeneen, jotka sitoutuivat harjoituksiin. Lähetin vanhemmille kirjeen: ”Lapsenne on lahjakas. Voitteko olla toimitsijana Kunniakierroksella. Se on kertasuoritus eikä eläkevirka”. Vanhemmat lähtivät mukaan.

Vieraat muistavat katajalaisten takavuosien yleisurheilumenestykset, joista muistona Anttilan komerossa on kunniakirja parhaasta urheiluseurasta alle 5000 asukkaan kunnissa.

– Kärsämäki on vihreä keidas alueellamme. Teillä on huippuolosuhteet ja uuden liikuntahallin myötä ne yhä paranevat. Nousu lähtee pienillä askelilla ja kovalla, pitkäjänteisellä työllä. Järjestäkää pari leiriä vuosittain ja ikälisäkilpailuja joka viikko. Palkitkaa kaikki osallistujat, yllyttää Purola.

– Yleisurheilu on halpa laji ja sitä on helppo järjestää. Verkostoituminen ja kavereiden saaminen mukaan toimintaan on tehokkainta, tietää Tervo.

#