tiistai 24.5.2022 | 12:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Eroon Niemestä -hanke pysähtyi Reisjärvellä – Juha Hurme lahjoitti 101 teostaan yläkoululle ja lukiolle

Satu Kangas-Viljamäki
Ma 18.10.2021 klo 15:40 | päivitetty ma 15:44

"Joka niemeen, notkohon ja saarelmaan, kodin tahtoisin nostattaa". Ei, vaan: "Niemen tahtoisin lahjoittaa". Tämä rallatus on pyörinyt päässäni sunnuntaista saakka, jolloin kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme vieraili Reisjärvellä ja lahjoitti Kisatien koululle 100 kappaletta Finlandia-palkittua teostaan Niemi sekä yhden Seitsemän veljestä -kirjan, jonka uuden suomennoksen hän julkaisi vastikään.

 – Tarinahan alkaa siitä, kun Porvoon Kirjakeskuksessa majaili viime keväällä 25 000 myymättä jäänyttä Niemeä – joka oli muuten sellainen, pienen omakotitalon kokoinen läjä. Niemestä oli otettu 100 000 kappaleen painos ja sitä oli myyty yli 70 000 kappaletta, Hurme kertoo.

Ylimääräisten kirjojen kohtalona on tulla jauhetuksi rakennuseristeeksi, niin sanotuksi viisaaksi seinäksi.

– Keskuksesta soitettiin ja kysyttiin saisiko kirjat tuhota. Samalla he kysyivät, haluanko minä hakea sieltä itselleni vielä muutaman teoksen. No tottakai sai, mutta sitten mulla välähti idea tästä kiertueesta ja elokuvan tekemisestä, Hurme kertoo.

Siitä se sitten lähti. Hurme keräsi ympärilleen kasan Suomen taitavimpia elokuvan tekijöitä, ohjaaja Jan Ijäksen, elokuvaaja Heikki Färmin sekä kuvataiteilija ja lavastaja Matti Rasin. Sitten hän vuokrasi pakun ja haki kirjakeskuksesta 2000 nidettä eteenpäin jaettavaksi.

– Ne 23 000 kirjaa on kaiketi jo murskattu seinäksi. Eikä siinä siis mitään, minusta on hienoa, että materiaalia kierrätetään tällä tavalla. Kiertue ei ole missään nimessä mikään protesti, Hurme vakuuttaa.

Ensin kirjat varastoitiin Loviisaan odottamaan matkaan lähtöä, ja kun aika koitti, kirjojen jakaminen lukuhaluisille aloitettiin Kotkasta.

– Sieltä jatkoimme Lappeenrantaan, Parikkalaa, Punkaharjulle, Savonlinnaan, Varkauteen, Iisalmeen, Rantsilaan ja nyt olemme täällä Reisjärvellä.

Hurmeen mukana kulkeva kuvausryhmä taltioi kiertueen ja sen aikana tapahtuvat kohtaamiset.

– Elokuva työnimi on Eroon Niemestä. Lopullinen nimi päätetään myöhemmin, kun Jan on leikannut elokuvan valmiiksi, Hurme kertoo ja suunnittelee tekevänsä saman kierroksen uudelleen sitten, kun elokuva on valmis ja katsottavissa.

– Oishan se hienoa, jos voisimme kokoontua samoilla porukoilla samoihin paikkoihin katsomaan valmista elokuvaa. Toki niin, että muutkin ihmiset pääsisivät sitä katsomaan, Hurme haaveilee, mutta ei vielä uskalla luvata asiaa täysin varmaksi.

Miksi sitten Reisjärvi? Koska Reisjärvi on Hurmeen mielestä hieno paikka.

– Tää on logistisesti hyvällä paikalla ja ajan usein tätä kautta, kun olen menossa etelästä pohjoiseen tai toisinpäin. Inhoan Nelostietä. Eli me ollaan täällä ihan puhtaasti mun sympatiasta Reisjärveä kohtaan, Hurme kertoo.

Hän perustelee valintaansa myös sillä, että Suomi on hänen mielestään paljon muutakin kuin Helsinki.

Reisjärvellä Hurmeen huomionosoitus otettiin ilolla vastaan, ja häntä vastassa olivat kunnanjohtaja Marjut Silvast, sivistysjohtaja Markku Puronhaara, kunnanvaltuuston puheenjohtaja sekä historian ja yhteiskunta-opin opettaja Mervi Niskakoski sekä äidinkielen opettaja Emmilotta Kinnunen.

#