tiistai 24.5.2022 | 11:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Reisjärvi-teemassa: Kaarlo Paavolan puu-uunissa paistuvat pullat, kakut ja ruokaleivät – Kotileipomo Pito-Kalle huolehtii herkuista ja juhlien järjestelyistä

Emilia Tiitto
To 14.10.2021 klo 07:00

Kun Kaarlo Paavola rakensi aikoinaan taloaan Reisjärvelle, oli hänellä selvä visio: muurarilta pyydetään niin iso uuni, että kerralla voi leipoa tavallista enemmän. Kului 30 vuotta, ennen kuin Paavola alkoi leipomaan työkseen.

– Ruoanvalmistus ja leipominen ovat kulkeneet koko elämän mukanani. Parikymmentä vuotta sitten omistin lounasyrityksen Reisjärvellä ja Haapajärvellä. Olin muiden töiden ohella myös pitopalvelutoiminnassa, Paavola muistelee.

Paavola opiskeli lähihoitajaksi ja oli kymmenen vuotta töissä vuodeosastolla. Kun hän jäi muistisairaan äitinsä omaishoitajaksi, alkoi virkavapaa.

– Silloin perustin toiminimen ja aloin leipomaan vieraille. Tein kauppoihin juureen leivottua ruisleipää, rieskaa ja hiivaleipää.

Puu-uuniaan Paavola herää lämmittelemään jo 3–4 aikoihin yöllä.

– Puu-uunin lämpö ei kuivata leipää samalla tavalla kuin sähköuunin.

Leipominen oli vahvasti läsnä jo Paavolan lapsuudessa. Ison perheen kaikki lapset osallistuivat kotitöihin, ja yhä perheen sisarukset kokkaavat mielellään.

– Olin alle rippikouluikäinen, kun leivoin kotona leipää. Koulutusta minulla ei siihen ole, mutta äitini opetti. Hän oli oikea kotitalousihme.

Vuosien saatossa harrastuksesta on tullut työ, joka on saanut uutta syvyyttä lähiruokaan tutustumisesta.

– Käytän mielelläni lähituotteita ja mahdollisimman luomua. En ole täysin luomu, mutta ympäristön ja luonnon huomioon ottaen katson, mitä hankin ja mitä tuotteita käytän.

Kotileipomo Pito-Kallen päätuotteita ovat edelleen ruokaleivät, joista täysin hiivaton ruisleipä nauttii suurinta suosiota. Kaiken Paavola leipoo kotonaan puu-uunissaan, jonne mahtuu kerralla 16 leipää.

– Täyte-, voileipä- ja kahvikakkuja tilataan paljon ja joulun alla erilaisia leivonnaisia. Juhliin valmistan tuotteet asiakkaiden toiveiden mukaan – vielä ei ole tullut vastaan ehdotusta, jota en olisi voinut toteuttaa. Pyrin tekemään kaikenlaisia tuotteita suomalaisia raaka-aineita hyödyntäen.

Pitopalvelu on toinen puoli Paavolan työtä. Nykyään pidot tilataan tiettyyn paikkaan: seurakuntatalolle, kylätalolle tai mihin vain.

– Minulle annetaan raamit, joiden mukaan toteutan tarjoilun.

Pito-Kallen toimialueena on koko Suomi.

– Olen käynyt paljon keikalla Etelä-Suomessa, pohjoisimpana huolehdin häiden tarjoilusta Ylitorniossa. Tuotteet valmistan kotona Reisjärvellä mahdollisimman valmiiksi.

Paavolan työpäivät eroavat huomattavasti toisistaan. Paavola vie leipäänsä myyntiin lähialueelle viikoittain, myös leipominen on aikataulutettu tiistaista perjantaihin.

– Olen mukana kunnallispolitiikassa ja kokouksia on paljon. Jonkin verran järjestelen töitäni kokousaikataulujen mukaan, jotta ehdin vastata kaikkiin haasteisiin.

Selkeät sesongit rytmittävät yrityksen vuotta.

– Pääsiäinen, koulujen päättyminen ja pikkujoulukausi jouluun asti ovat tiivistä aikaa. Juhlia varataan ympäri vuoden, tällä hetkellä jo ensi kesää.

Paavolan alkuperäisenä tavoitteena oli työllistää itsensä yrityksensä avulla.

– Olen tyytyväinen, että siinä olen onnistunut yli odotusten.

Leipurin mielessä poukkoilevat haavekuvat erillisistä toimitiloista.

– Puu-uuni on keskeisellä paikalla taloa, ja kesällä leipoessa on tolkuttoman kuuma. Koska toimin kotonani, ei minulla ole käytännössä selkeää työaikaa, ja päivät tahtovat venyä, kun työpaikka on aina läsnä.

Vaikka pitkät työpäivät kuluvat kädet taikinassa, jaksaa Paavola kokkailla itsensä ja perheensäkin iloksi.

– Monesti vaimo kylläkin sanoo, että mies leipoo päivät ja iltapalalla syö näkkileipää, Paavola naurahtaa.

#