maanantai 18.10.2021 | 19:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Hajautettu energiantuotanto toisi turvallisuutta

Ke 13.10.2021 klo 18:30

Onnellisessa asemassa ovat kaikki maaseudun halkoholistit, jotka ovat koko kesän heiluneet kirveen kanssa rantteella. Liiterin seinustalle noussut halkopino on taatusti turvallisempi palomuuri kuin mikään tietokonenörttien digitaalinen viritelmä. Kun maalaistalon emäntä heittää pökköä pönttöuuniin, se tietää takuuvarmasti lämpöä tupaan, heiluipa sähkö- tai öljymarkkinat minne tahansa.

Viime aikoina olen miettinyt, millaisessa harhaisen luottamuksen kuplassa olemme eläneet. Olemme luottaneet loputtomasti sähkön ja lämmön riittävyyteen. Viime viikolla koko Libanonin valtio pimeni sähkökatkoksen seurauksena. Kiinassa ja Intiassa on merkittävä energiapula ja sähköä joudutaan säännöstelemään. Harvempi turvallisuuskuplassa elävä suomalainen on ajatellut loppuun saakka sähkön merkitystä. Sähkö on koettu itsestään selvänä asiana. Sähkökatkon iskiessä ei toimi kaukolämpö, omakotitalojen keskuslämmitys, ilma- ja maalämpö eikä suora sähkölämmitys. Pahimmassa jamassa ovat kaupunkilaiset kovalla pakkasella. Minne he voisivat mennä lämmittelemään jos vihollinen possauttaisi ohjuksilla koko sähköntuotannon sököksi? Sota on yhtä lailla mahdollinen kuin koronapandemiakin. Harvempi on siihen osannut varautua. Turvallisuuden tunne on niin mukavaa.

Sähkökatkon aikana eivät toimi myöskään tietokoneet eikä pankkiautomaatit. Digitaalinen raha menettää merkityksensä. Mitään ei voi edes ostaa ilman sähköä. Sähkökatkon aikana vaikenevat äänentoistolaitteet ja ämyrit, leivänpaahdin, mikroaaltouuni, piippirauta ja hiustenkuivain, pölynimuri, pyykki- ja tiskikone... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Koko teollisuus, sairaalat ja kauppa lamaantuisi ilman sähköä. Pakastealtaista lilluisi vain sula jäätelö.

Olen miettinyt pitkään hajautetun sähkön- ja lämmöntuotannon mahdollisuuksia. Reisjärvellä toiminut ja edelleen Oulun seudulla toimintaa jatkava Gasek on hyvä esimerkki kehityksestä. Puusta saadaan tuotettua lämpöä ja sähköä kaasutustekniikalla. Kuntapäättäjien kannattaisi entistä enemmän nähdä hajautettu energiantuotanto mahdollisuutena myös Selänteen alueella. Kalajoen hajautettua mallia kannattaa seurata. Siellä on suunnitteilla teollisuusyritysten käyttämä, oma ja suljettu sähköverkko. Siihen energia temmattaisiin tuulesta. Hajautetulla energiantuotannolla olisi myös aluepoliittinen ja työllistävä vaikutus.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man"

#