keskiviikko 18.5.2022 | 14:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Reisjärvi-teemassa: Hiilensidonnalla hyvitetään niin autoilu, ruokailu kuin matkustelukin – Wood Forest Finland kasvattaa puita sinne, missä niitä ei muuten kasvaisi

Emilia Tiitto
Ke 13.10.2021 klo 07:00

Monet ovat kuulleet hiilijalanjäljestä, joka kasvaa sitä suuremmaksi, mitä enemmän ihminen aiheuttaa toiminnallaan hiilidioksidipäästöjä. Jalanjäljestä raskaamman tekevät esimerkiksi tietynlaiset kulutus-, ruokailu- ja matkustustottumukset. Vaikka omaa hiilijalanjälkeään voi keventää, on ymmärrettävää, että kaikkea kulutusta ei pystytä vähentämään. Silloin kuvaan astuu hiilidioksidin kompensointi.

– Niin yksityiset ihmiset kuin yrityksetkin ovat koko ajan enemmän kiinnostuneita ympäristön hyvinvoinnista, hiilidioksidin sidonnasta ja oman hiilijalanjäljen hyvittämisestä. Päästöjen kompensoinnilla ei pelasteta maailmaa, mutta se on yksi askel parempaan suuntaan, vakuuttaa Heikki Kiljala.

Ympäristöasioiden noustessa trendiksi havaitsi Kiljala entisen opiskelukaverinsa Antti Kokkosen kanssa alalla olevan bisnesrakoa.

– Olemme Antin kanssa molemmat entuudestaan metsänomistajia, joten ala on tuttu. Itse olen kotoisin maatilalta ja aina hoitanut metsää ja maata. Kun hiilijalanjälki ja ihmisten ja yritysten huoli ympäristöstä alkoi tulla esille joka paikassa, halusimme tuottaa palvelun, jossa kukin saa hyvitettyä oman hiilijalanjälkensä.

Wood Forest Finland perustettiin viime vuonna Suomen itsenäisyyspäivänä.

– Perusperiaatteena on istuttaa metsää sellaiseen paikkaan, joka ei muuten metsittyisi. Ostamme esimerkiksi vanhan turvesuon, jonka ojitamme, lannoitamme ja muokkaamme ja jonne istutamme taimia. Avoimilta turvesoilta vapautuu hiilidioksidia ilmakehään, mutta kun se metsitetään, muuttuu suo hiilinieluksi.

Monelle hiilinielu ja hiilikompensaatio voivat olla vielä outoja termejä.

– Konkreettisesti istutamme puun paikkaan, jossa se ei muuten kasvaisi. Yksityiset ihmiset voivat kompensoida esimerkiksi autoilun aiheuttamat päästöt ja yritykset jonkin tuotteen valmistuksesta aiheutuneet päästöt.

Kiljalan mukaan hiilensidonta on kiihtyvä bisnes. Viime vuosina Wood Forest Finlandin kaltaisia yrityksiä on perustettu useita.

– On tärkeää erottua rehellisyydellä ja läpinäkyvyydellä. Emme vain istuta puita ja jätä niitä kitumaan, sillä puut tarvitsevat hoitoa jatkossakin. Olemme merkinneet tiettyjä taimia ja istutettuja puita asiakkaidemme mukaan. Meiltä saa aina tarkat koordinaatit kohteeseen, jossa puut ovat.

Puiden kasvua ja hiilen sitoutumista mitataan vuosittain. Puumassan mittauksella varmistetaan, että hiili todella on sitoutunut, jotta asiakas ei maksa tyhjästä.

– Olemme 100 prosenttia kotimainen yritys. Meillä on hiilinieluja ympäri Suomen, joista muun muassa vajaa 40 hehtaaria Pulkkilassa.

Kiljala toimii yrityksessä hallituksen puheenjohtajana ja toisena omistajana. Wood Forest Finlandin toimitusjohtajan pestissä on Antti Kokkonen ja kehitysjohtajana syyskuun alussa yrityksen remmiin mukaan tullut Mikko Lähteenmäki.

– Yrityksen kotipaikka on Reisjärvi, mutta Mikko asuu Espoossa ja Antti Oulussa, kun taas minä Reisjärvellä. Pääasiassa käytämme etäyhteyksiä kommunikoinnissa.

Konetekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 2009 valmistunut Kiljala on mukana myös muissa yrityksissä. Wood Forest Finlandin asioita Kiljala hoitaa muiden töiden ohella iltaisin ja viikonloppuisin.

– Olen omistajana myös Rekitec Oy:ssä, Kiinteistö osakeyhtiö Kalakankaassa ja minulla on veljeni kanssa metsäyhtymä.

Välillä ajankäyttö aiheuttaa harmaita hiuksia.

– Usein jokin jää vähän paitsioon, mutta en ole onneksi yksin missään yrityksessä. Jaamme aina työkuormaa yrityksien sisällä.

Wood Forest Finland on toiminut vasta alle vuoden, mutta Kiljala arvelee, että hiilinielubisneksessä heidän yrityksensä on kaikista kehittynein.

– Meillä on vetämässä hankkeita, joissa saamme konkreettisesti mitattua hiilensidontaa eri kohteissa. Olemme tässä ehkä alan pioneereja.

Yrityksen tavoitteena on kasvaa seuraavien vuosien aikana.

– Aloitamme ja kehitämme tätä nyt Suomessa, mutta tulevaisuudessa voisimme laajentaa markkinoita Eurooppaan ja Amerikkaan. Suomessa vapautuu turvesoita, jotka ovat hyvä pohja hiilensidonnalle. Esimerkiksi Saksassa olisi kuitenkin 16 kertaa isommat markkinat kuin Suomessa, ja koska hengitämme samaa ilmaa, voisimme tehdä yhteistyötä ulkomaisten yritysten kanssa ja sitoa hiiltä täällä Suomessa.

Kiljala itse kokee, että on tärkeää ajatella luontoa ja käyttää sen resursseja maapallon hyväksi.

– Tätä työtä tehdessä ajattelee vaistomaisesti aiheuttamiaan päästöjä, mikä johtaa ekologisempiin valintoihin. Mietin usein esimerkiksi sitä, hyppäänkö autoon vai lähdenkö liikkeelle mieluummin pyörällä.

#