keskiviikko 18.5.2022 | 16:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soipa Haapajärvi tuo musiikin valoa syksyn harmauteen – Festivaaleilla esiintyy lukuisia kotiseuduillaan vierailevia konkareita, kuten Esa Ruuttunen ja Henri Uusitalo

Emilia Tiitto
Ma 11.10.2021 klo 10:29

Syksyn pimeimpänä aikana, marraskuun toisena viikonloppuna, ei tarvitse jäädä kotiin pimeää pelkäämään. Valoa synkkyyden keskellä tuo Soipa Haapajärvi -festivaali, joka järjestetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa.

– Kolmipäiväinen ohjelma pitää sisällään ooppera-, piano- ja urkutaidetta. Konserttien lisäksi luvassa on muskarityylinen tapahtuma, luettelee PULA! Kulttuuria Kalajokilaaksoon ry:n puheenjohtaja Saara Howe.

Festivaali starttaa perjantaina 12.11. kaikille alakoulun oppilaille suunnatulla Loihu-teatteriryhmän musiikkiesityksellä. Perjantaina päästään nauttimaan myös Risto Nordellin juontamasta gaalakonsertista, jonka italialaissävytteisestä tunnelmasta vastaavat baritoni Esa Ruuttunen, basso Henri Uusitalo, tenori Aki Alamikkotervo ja sopraano Jenni Hietala.

– Konsertin väliajalla on mahdollisuus nauttia kahvi- ja teetarjoilusta lähetyksen hyväksi.

Lauantaiaamupäivää siivittää Anni Ojalan ohjaama toiminnallinen musiikkisatu, kun taas illan ohjelmassa on J.S. Bachin kantaatti sekä Aarne Pelkosen ja Juho Alakärpän Sydämeni lauluja -konsertti. Sunnuntaina festivaalin päättävät kansanlaulukirkko sekä pianotaiteilija Risto Laurialan ja urkutaiteilija Markus Warghin konsertit.

Soipa Haapajärvi -festivaalia on järjestelty viimeisen vuoden ajan. Kaikki alkoi viime syksynä PULA! Kulttuuria Kalajokilaaksoon -yhdistyksen perustamisella.

– Suunnittelemamme PULA!-ooppera ei saanut tuulta alleen, kun rahoittajat eivät lähteneet mukaan. Mietimme, mitä voisimme saada yhdistyksen kanssa aikaan, kunnes keksimme Haapajärven tarvitsevan oman musiikkitapahtuman.

Tarkoituksena olisi, että tapahtuma toteutettaisiin joka vuosi samaan aikaan.

– Pysyviä tapahtumia kaivataan tälle alueelle, koska täällä ei ole vielä ollut tämänkaltaisia kulttuuritapahtumia, Howe tuumaa.

Howe toimii yhdistyksen puheenjohtajana ja on jalkatöin kerännyt tapahtumalle mukavan määrän sponsoreita. Yhdistyksen sihteeri Tarja Myllylahti sen sijaan on vastannut käytännön asioista, kuten tapahtuman Facebook-sivuista.

Tapahtuman ainoina rahoittajina toimivat kaupunki, seurakunta ja paikkakunnan yritykset.

– Onneksi paikalliset yritykset lähtivät pienilläkin summilla helposti mukaan. Hallituksemme jäsenet hankkivat isoimmat sponsorit, jotka tulevat näkymään mainoksissa.

Howe kiittää mukaan lähteneitä yhteistyökumppaneita. Yhden yhteistyön tuloksena syntyi festivaalin logo, jonka on suunnitellut Tarranikkari.

Soipa Haapajärvi -tapahtuman takana piilee suuri määrä intohimoa musiikkiin.

– Tavoitteenamme on onnistua tuomaan näille alueille korkeatasoisia konsertteja ja saada ihmiset huomaamaan, että enää ei tarvitse lähteä kauas niistä nauttiakseen. Nyt omilla kotikonnuilla voi nauttia samoista konserteista kuin isoimmissa kaupungeissa.

Konsertit sopivat kaikenikäisille: niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.

– Musiikinopiskelijat voivat saada konserteista tärkeää ohjeistusta omaan esiintymiseen, Howe vinkkaa.

Howe uskoo, että laadukas ohjelmisto houkuttelee ihmisiä Haapajärvelle kauempaakin.

– Toivomme, että ihmiset tulisivat nauttimaan hyvästä musiikista myös muilta paikkakunnilta. Yleisön kiinnostus takaa sen, että tapahtuma voidaan järjestää seuraavanakin vuonna.

Oopperalaulaja Esa Ruuttunen tuo koulutuksensa hedelmät takaisin kotiin

Poikkeusaikojen jälkeen kulttuurin merkitys ihmisten elämässä on muuttunut. Sen on huomannut myös oopperalaulaja Esa Ruuttunen.

– Ihmiset haluavat tulla konsertteihin, sillä kulttuurin nälkä on suuri.

Ruuttunen on PULA! Kulttuuria Kalajokilaaksoon ry:n muiden jäsenten tavoin valmis taltuttamaan tuon nälän. Yhdistyksen toiminnassa Ruuttunen on ollut mukana alusta asti, jolloin suurena toiveenaan oli tuoda Ilkka Kuusiston PULA!-ooppera Haapajärvelle. Kun suunnitelmat kaatuivat, alkoivat uudet syntyä.

– En ole mukana yhdistyksen hallinnossa, mutta olen ollut mukana suunnittelukokouksissa. Marraskuun festivaaleille sain tehtäväkseni laatia Gaalakonsertin ohjelmarungon.

Ruuttunen esiintyy itse myös lauantaina, jolloin hän esittää Timo Hannulan ja Haapaveden Kamariorkesterin kanssa J.S. Bachin kantaatin sekä muutamia Ahti Sonnisen baritonille, soolosellolle ja kamariorkesterille sovittamia Siionin virsiä.

Nivalasta lähtöisin olevalla Ruuttusella on pitkä ja monipuolinen oopperaura takanaan.

– Aloitin samana syksynä lauluopinnot Sibelius-Akatemiassa, kun valmistuin papinvirkaan. Papin työn ohessa laulamisesta tuli koko ajan kiinnostavampaa.

Jos laulamiselle antaa pikkusormen, vie musiikki Ruuttusen mukaan pikkuhiljaa koko käden mennessään.

– Lauloin vuonna 1985 ensimmäistä kertaa Kansallisoopperassa, jonka vakituinen laulaja olin vuodesta 1987 vuoteen 2005. Kymmenen vuotta Kansallisoopperan ensiesityksen jälkeen kansainvälinen ura aukeni minulle.

Ruuttunen onkin esiintynyt niin eri puolilla Eurooppaa kuin Etelä-Amerikassakin.

– Muutamina vuosina vierailin yli puolet vuodesta ulkomailla eri oopperataloissa. Pisin urani oli Berliinin Saksalaisessa oopperassa, jossa sain isoja rooleja.

Vaikka Ruuttunen jäi Kansallisoopperasta eläkkeelle vuonna 2005, ei hän ole lakannut esiintymästä.

– Tänä vuonna minulla on tiedossa vielä yksitoista konserttia.

Ruuttunen auttaa mielellään luomaan uutta klassisen musiikin keskusta Kalajokilaaksoon.

– Perjantain Gaalakonsertissa esitämme jokaisen laulajan itse valitsemia kappaleita. Oopperaohjelmiston lisäksi mukana on muutakin kirkkoon sopivaa musiikkia. Itse esitän muun muassa Kalastajan-aarian Viimeisistä kiusauksista.

Kotiseudulle palaaminen herättää Ruuttusessa lämpimiä tunteita.

– Koen, että me sieltä lähteneet olemme velkaa paikkakunnillemme, joiden juurista olemme kasvaneet ja lähteneet maailmalle. Musiikkiopistot kouluttavat lapsia musiikkiin, ja on vähintään oikein, että koulutuksen hedelmiä kuullaan kotipaikkakunnilla eikä vain siellä, mihin opiskelijat ovat musiikkiurillaan edenneet. Me haluamme antaa takaisin.

#