maanantai 18.10.2021 | 19:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Liikuntalajien vuorottelu pitää intoa yllä

Ke 6.10.2021 klo 18:30

Olen aina äimistellyt urheilijoita ja liikunnanharrastajia, jotka rääkkäävät itseään pitkillä maratonmatkoilla. Lähtevät syksyn pimeään loskaan juosta hölkkäämään yksikseen. Minusta se kuulostaa tylsältä ja ihmisrääkkäykseltä. Mutta kaipa hölkkääjät saavat siitä itselleen ylimääräisiä kiksejä ja mielihyvää. Miksi he muuten siellä ilman aikojaan juosta lekuttavat, kuten isäni Antti tuumasi sanoa nähtyään ikkunasta lenkkeilijän.

Liikunnan asiantuntijat ovat väittäneet, että eri liikuntalajien vaihtelu tuo harjoitteluun mielekkyyttä. Viime viikolla päätin kokeilla erilaisia liikuntamuotoja. Tiistaina luistelin rullilla sauvojen vauhdittamana 15 kilometriä. Testasin Haapajärven Valtakadun varteen levitetyn uuden asvaltin sileyden ja sitten potkin Oksavalle ja takaisin. Rullaluistelu on kevyttä, mutta yksinäistä ja tylsää puurtamista.

Keskiviikkona tein saman, minkä Vilppolan Esko on tehnyt lähes päivittäin. Polkaisin pyörällä Kärsämäelle ja takaisin. Matkaa kertyi 72 kilometriä. Pyöräily on myös kohtuullisen ikävää. Niinpä minun täytyi käydä Parkkilan kyläkaupassa nesteyttämässä ja härkkimässä kauppiaan virkaa hoitavaa Hiunun Markoa. Siinä samalla ihmeteltiin uusien juoksukenkien kenguruominaisuuksia. Perillä poikkesin Laaksojen Rautaan ostamaan pyöränlamppua Toppisen Harrilta. Kehotin Harria tekemään niin halpa hinta, että tulee mahdollisimman pienet luottotappiot. Ja Harri vähensi alennukset ja vingutin visaa kortinlukijassa. Paluumatkalla piti vielä poiketa porisemaan kesän hillasadosta Telinkankaan Eilan luona. Samalla puhuimme ilmastonmuutoksesta. Sain tietää, että Selänteen alueella voi kasvattaa jo viinirypäleitä suojaisissa paikoissa.

Torstaina kiihdytin itseni ekstaasiin monitoimitalon lentopalloareenalla. Siihen ajoi sisäinen pakko, sillä pelissä laskettiin pisteet, eikä luuserijoukkueessa ole koskaan mukava pelata. Me voitimme pelin ja voitolla elän yleensä muutaman päivän, kunnes on taas pakko voittaa.

Perjantain pötkötin sohvalla reporankana. Joka paikkaa jomotti. Mielessä oli korkeintaan penkki- tai moottoriurheilu.

Lauantaina sain koottua itseni taas lentopallosalille. Sunnuntai meni kevyesti sunnuntaikävelyn merkeissä. Päätin viikon kestäneen kuntojakson Lapinojan Eskon kanssa uimahallin vesijuoksussa. Suurin osa ajasta taisi mennä terapia-altaassa lilluessa ja maailmaa parantaessa. Lopulta löylyn henki kulkeutui saunassa jokaiseen keuhkorakkulaan. Viikon vaihteleva kuntokuuri opetti sen, että yhdessä tekemällä iskee kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Siinä yhdistyvät liikunta ja sosiaalinen elämä.

Kirjoittaja on Selänne-lehden grand old man

#