maanantai 18.10.2021 | 19:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ninja auttaa lapsia lukemisessa – Lukulemmikit vierailivat Kärsämäen kirjastossa

Outi Levä
Ke 6.10.2021 klo 15:49

Eläinten viikon merkeissä Kärsämäen kirjastossa vieraili maanantaina lukulemmikki Ninja, yhdeksän vuotta. Omistajansa Sara Lukinmaan mukaan sen sukupuusta löytyy useita erirotuisia esi-isä- ja -äitikoiria.

Ninja makoilee kirjaston perähuoneessa ja odottelee. Kun lapsi astuu huoneeseen, se nousee ylös ja kerjää rapsutuksia. Ninja innostuu, kun Miska Risberg tulee äitinsä Suvi Niemen kanssa.

– Haluan vain rapsuttaa, sanoo Miska.

Ninja on innokas tekemään myös temppuja. Niinpä Lukinmaa neuvoo, miten Ninjan saa kierimään lattialla ja nousemaan takajaloilleen. Hyvin onnistuu! Palkkioksi se saa Miskalta nameja. Ninja on koronan jälkeen ensimmäisellä keikallaan. Aikaisemmin vierailuja on ollut noin kerran kuussa, joskus jopa kolme tai neljä.

– Jos tunti tai puolikaskin on hyvin hektistä rapsuttelua, se väsyy ja nukkuu illalla, sanoo Lukinmaa.

Ninja kuuluu Suomen Karva-Kavereihin, jotka käyvät ilahduttamassa vanhuksia, kehitysvammaisia, lapsia ja nuoria lastenkodeissa, päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Vierailuja tekevät Karva-Kaverit on testattu toimintaan sopiviksi.

– Koira arvioidaan, jotta tiedetään, millaiseen toimintaan se soveltuu. Myös omistaja saa tietoa oman koiransa luonteesta ja käyttäytymisestä. Ninja on hyvin rauhallinen ja jaksaa olla paikoillaan, kun sille luetaan tai sitä rapsutellaan, sanoo Lukinmaa

Lukulemmikin tehtävä on auttaa ja innostaa lapsia lukemaan. Ninja kuuntelee mielellään, kun lapset lukevat sille. Se osaa olla rauhallinen ja maata tyynyllä tai istua vieressä paikoillaan. Ymmärtääköhän se kuulemansa?

– Ainakin se kuuntelee tarkkaavaisesti. Se ei ole koskaan riehakas, sanoo Lukinmaa.

Lukinmaa asuu Reisjärvellä ja työskentelee Kärsämäellä Kyösti Eskolan maatilalla. Hän sanoo vierailevansa mielellään Ninjan kanssa eri paikoissa. Suomen Karva-Kaverit ry:n toiminta on vapaaehtoistoimintaa. Kärsämäen kirjastoon heidät järjesti kirjastossa työharjoitteluaan tekevä pyhäjärvinen Maiju Jääskeläinen, joka opiskelee “kirjastotätiksi” Haapaveden Opistossa. Karva-Kaveri voi olla koira, kissa, kani, poni, aasi, jopa poro. Eilen kirjastossa vieraili jättipupu Lyyli.

#