maanantai 18.10.2021 | 20:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Minä en kiusaa -tapahtuma haastoi nuoret pohtimaan, miten kiusaamista pitäisi jatkossa ehkäistä – Kunnanjohtaja julisti Reisjärven kiusaamisesta vapaaksi kunnaksi

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 29.9.2021 klo 15:24

Reisjärvellä tempaistiin näkyvästi koko kunnan voimin koulukiusaamista vastaan. Kisatien koululla järjestettiin kiusaamista ennaltaehkäisevä ja ryhmähenkeä parantava iltatapahtuma, joka oli suunnattu Reisjärven yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä heidän vanhemmilleen.

– Tavoitteena oli ja on luoda koulustamme täysin kiusaamisesta vapaa koulu, Kisatien koulun historian ja yhteiskuntaopin lehtori sekä Reisjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Niskakoski kertoo.

Koulu- ja nuorisotoimi järjestivät yhteistyössä K-Market Reisjärven, Vanhempainyhdistyksen ja Reisjärven seurakunnan kanssa iltatapahtuman, jossa välitettiin kiusaamisen vastaista viestiä:

– Kiusaaminen on pahan mielen aiheuttaja, jonka jokainen meistä kokee omalla tavallaan. Kiusaaminen on vakava asia ja totta on sekin, että kiusaamista tapahtuu muuallakin kuin töissä: harrastuksissa, töissä, ja jopa kotona, Reisjärven kunnanjohtaja Marjut Silvast sanoi puheessaan.

Hän kehotti jokaista meitä kiinnittämän huomiota itseemme ja siihen, miten käyttäydymme ja kohtelemaan toisia niin kuin itse haluat tulla kohdelluksi. Puheensa päätteeksi Silvast julisti Reisjärven kiusaamisesta vapaaksi kunnaksi.

Silvastin lisäksi tapahtumassa puhuivat sivistysjohtaja Markku Puronhaara, kansanedustaja Mikko Kinnunen, vapaa-aikasihteeri Teijo Haapaniemi, diakoni Riitta Nurmimäki, Reisjärven Yrittäjien puheenjohtaja Torsti Parkkila sekä kauppias Esa-Pekka Vinkka.

Mervi Niskakoski julisti oppilaille kilpailun, johon he voivat osallistua joko yksin tai yhdessä. Nuoret saavat miettiä, miten koulun yhteis- ja ryhmähenkeä saadaan nostettua ja miten kiusaamista ehkäistään omalla koululla. Parhaat ideat palkitaan joulun alla.

Kansanedustaja Kinnunen kertoi, että eduskunnassa on puhuttu paljon kiusaamisesta.

– Poliisihallituksen mukaan alle 15-vuotiaiden pahoinpitelyt ovat raaistuneet. Viisi prosenttia eli viisi oppilasta sadasta suomalaisesta 4-5-luokkalaisista kertoi, että heidän kimppuunsa oli käyty koulussa, yläkoululaisista luku oli 8, lukiolaisista 4 ja ammattikoululaisista 8 prosenttia. Kiusaaminen on aina vakava asia. Se aiheuttaa pahaa oloa, itsetunnon vähittäistä murenemista, ulkopuolelle jäämistä ja syrjäytymistä. Se vaarantaa lapsen kasvun ja kehityksen ja voi aiheuttaa vakavia mielenterveyden vaikeuksia. Nuori on vaarassa syrjäytyä.

Kinnunen painotti, miten jokainen meistä on ainutlaatuinen ja mittaamattoman arvokas.

– On hienoa, että olemme erilaisia. Meillä on erilaiset vahvuudet ja heikkoudet. Täydennämme kaikki toisiamme. Tämäkin koulu on täynnä hyviä tyyppejä. Meidän on yhdessä tehtävä kiusaamisen ja väkivallan vastaista ennaltaehkäisevää työtä. Vahvistetaan hyvää. Yhteinen tehtävämme on saada jokainen kukoistamaan yksilöinä, yhteisönä ja tulevina sukupolvina. Meidän tulee saada lapset, nuoret ja kaikenikäiset osallistumaan yhteiskunnan toimintaan, vaikuttamaan asioihin - ja sitä kautta saamme koko maamme kukoistamaan.

Esa-Pekka Vinkka kertoi, miten kaikki Suomen K-marketit julistautuvat elokuusta alkaen kiusaamisvapaaksi vyöhykkeeksi.

– Kiusaamisvapaa vyöhyke on turvapaikka, jossa lapsi voi olla juuri sellainen kuin on ja olla suojassa kiusaajilta. K-Marketissa on aina paikalla aikuinen, jonka puoleen kiusaamistilanteissa voi kääntyä, Vinkka kertoi.

Edellä mainittujen tahojen lisäksi tapahtumassa oli mukana myös muita paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiä. Tapahtumassa esiintyi yhtye Niilon Biitti, joka sai niin nuorten kuin vanhojenkin polvet nytkymään musiikkinsa tahtiin.

Konsertille vaihtoehtoista ohjelmaa oli myös tarjolla. Kirkossa oli iltakonsertti, johon seurakunta tarjosi nuorille ohjelmalehden. Konsertin aikana oli mahdollisuus myös pelata ohjatusti salibandya tai jalkapalloa. Kaikille osallistujille oli tarjolla makkaraa, pillimehua, muurinpohjalättyjä, kahvia ja hattaraa.

#