keskiviikko 28.9.2022 | 13:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kiilat Hockeyn taitoluistelukausi starttasi uuden valmentajan voimin – Hurjat hypyt ja pelottavat piruetit kesytetään harjoittelulla

Emilia Tiitto
To 23.9.2021 klo 10:00

Haapajärven Jäähallin pukuhuoneessa on mainio tunnelma. Pienet taitoluistelijat ovat juuri porhaltaneet sisään, ja on aika vaihtaa taitoluistimet jumppavaatteisiin. Ensin hörpätään vähän välipalaa ja jutustellaan niitä näitä.

– Haaveilin jo lapsena taitoluistelun aloittamisesta. Tyttäreni aloitti harrastuksen ensin, ja sen jälkeen minäkin uskaltauduin hankkimaan luistimet, Kiilat Hockeyn Taitoluistelijoiden joukkueenjohtaja Mari-Liisa Kumpulainen kertoo.

Kumpulainen luisteli 30 vuotta hokkareilla ennen taitoluistimiin siirtymistä.

– Lajina taitoluistelu sopii kenelle vain, sillä luistelemaan voi oppia minkä ikäisenä tahansa. Meillä harrastaa niin seitsemänvuotiaita kuin yli neljäkymmentävuotiaitakin.

Kiilojen seitsemäs taitoluistelukausi alkoi tänä vuonna elokuun lopulla. Joka sunnuntai pidetään sekä aikuisten että pienten ryhmien harjoitukset. Torstaisin luistelijat harjoittelevat omatoimivuorolla.

– Muodostamme ryhmät harrastajien taitotason mukaan. Tänä vuonna ryhmiä on kaksi.

Mukaan taitoluisteluharrastukseen ehtii vielä.

– Sunnuntaina 26. syyskuuta pidämme avoimet ovet, jolloin kiinnostuneet voivat tulla tutustumaan lajiin, Kumpulainen vinkkaa.

Joukkueenjohtajana Kumpulainen vastaa Taitoluistelijoiden budjetista, toimintasuunnitelmasta ja käytännön järjestelyistä.

– Olemme Taitoluisteluliiton alainen seura, mikä tarkoittaa, että toimintamme on tavoitteellista. Pystymme myös järjestämään kilpailuja ja osallistumaan kilpailuihin, Kumpulainen tiivistää.

Taitoluistelussa kyse on enemmän yhteistyöstä kuin yksin puurtamisesta.

– Tänä vuonna saimme mukaan huippuvalmentajan, joka valmentaa meidän molempia ryhmiä.

Elli Ruusu on Kajaanin taitoluistelijoiden kasvatti, ja käy valmentamassa Haapajärvellä kerran viikossa.

– Kuulin, että Haapajärvelle kaivattiin uutta valmentajaa, ja kun en päässyt opiskelemaan, päätin tarttua tilaisuuteen. Kajaanissa olen valmentanut neljän vuoden ajan lapsia ja nuoria, joten nyt pääsen ensimmäistä kertaa valmentamaan myös aikuisia, Ruusu iloitsee.

Lapsille Ruusu opettaa taitoluistelun salat leikkien kautta, aikuisten kanssa käyttöön saa ottaa selkeämmät opastukset ja ohjeet.

– Tavoitteenani on suoda kaikille hauskat treenit. Jokaisen luistelijan omat tavoitteet on tärkeä huomioida.

Ruusun ja Haapajärven taitoluistelijoiden yhteinen taival on alkanut mallikkaasti. Kehittymisen ohella on ehditty pitämään hauskaa.

– Taitoluistelu on monipuolinen harrastus, jonka kautta voi solmia uusia ystävyyssuhteita. Lapsille ja nuorille luistelu opettaa tärkeitä motorisia taitoja, Ruusu listaa.

Aikuisharrastajien mielestä vaativimmat liikkeet ovat piruetit ja hypyt. Samaan aikaan ne ovat kuitenkin kaikista antoisimpia.

– Taitoluistelijalta vaaditaan kärsivällisyyttä, kehonhallintaa ja notkeutta. Lihaksista ja rohkeudestakaan ei ole haittaa, aikuiset tuumivat.

Kaiken ei kuitenkaan tarvitse sujua heti. Luisteluharrastuksen voi aloittaa vaikka nollasta.

– Taitoluistelijaksi kehittyy ja oma taitotaso vahvistuu harjoittelun myötä.

#