tiistai 24.5.2022 | 11:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: On jälleen aika näkyä

To 23.9.2021 klo 06:00

Olen hävennyt itseäni viime viikkojen aikana lähes päivittäin. Miksi? No siksi, kun en ole muistanut pukea heijastinvaljaita päälleni lenkille lähtiessäni vielä kertaakaan tälle syksylle. Olen muistanut asian vasta iltalenkin loppuvaiheessa, kun olen havahtunut maiseman hämärtymiseen.

Eilen illalla tajusin asian oikein konkreettisesti, kun kohtasimme koirani kanssa traktorin soratiellä ja hoksasin (onneksi hyvissä ajoin) meidän kummankin olevan kuljettajalle tyystin näkymättömiä. Painelimme sitten reilusti sivuun, metsän puolelle, että emme aiheuttaisi kuljettajalle ylimääräisiä sydämen tykytyksiä.

Mitä opimme tästä? Syksy on tullut ja meidän on taas panostettava näkyvyyteen, siis heijastimet esiin ja kiinni vaatteisiin. Sekin on hyvä muistaa, että mitä pidemmälle talvea kohti mennään, sen harmaammaksi maisema käy päivälläkin, eikä heijastimen käyttö ole liikaa silloinkaan. Koirillekin on olemassa jos vaikka minkälaisia heijastinliivejä ja vilkkuvaloja, joilla eläimen näkyvyyttä voi parantaa.

Tästä juolahti sitten mieleeni aatos, miten metsän eläimetkin saataisiin näkymään liikenteessä paremmin. Oli nimittäin tänäkin (keskiviikko)aamuna muutama rusakko tien poskessa hengetönnä. Tutkin hieman asiaa, ja kas – en minä niin höpsö olekaan: Ylen uutinen vuodelta 2014 kertoo, miten porojen sarvia koemaalattiin heijastinmaalilla porokolareiden ehkäisemiseksi pohjoisessa. Olisihan se aika metkaa, kun maalarit juoksisivat puskissa rusakoiden, hirvien ja peurojen perässä pensselit tanassa.

#