tiistai 24.5.2022 | 12:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heidi Kangaskokko hyppäsi syvään päätyyn – Kangaskokon visiona kulttuurin ja hyvinvoinnin keskus

Outi Levä
Ke 22.9.2021 klo 10:54

Kärsämäkisen Kattilakosken Kulttuuriosuuskunnan uusi toiminnanjohtaja Heidi Kangaskokko on tutustunut uuteen pestiinsä kolmisen viikkoa. Työsarka on laaja ja hän sanookin tuntevansa, että on hypännyt syvään päätyyn. Nyt aika oli otollinen ja hetki oikea.

– Olen henkeen ja vereen kulttuuri-ihminen. Halusin kasvaa kulttuurityöntekijänä ja työskentely osuuskunnassa on erilaista kuin kunnallisissa kuvioissa. Työmatkani lyheni. Esikoinen aloitti koulun. Tänne tulo on hyvä kokonaisuus perheenkin kannalta ja pehmentää perheen arkea, sanoo Kangaskokko.

Kangaskokko on kotoisin Vihannista ja sanoo olleensa tekemisissä Kärsämäen kanssa jo yksitoista vuotta. Osuuskunnassa hän työskenteli 2013-14 Kulttuuritontut-hankkeen projektityöntekijänä, joten organisaatio ja Vanha Pappila ovat tuttuja. Myöhemmin Kangaskokko työskenteli Haapavedellä ja viimeiset kolme vuotta Nivalan kaupungin kulttuurituottajana.

– Tällä alueella on helppo työskennellä. Pohjois-Pohjanmaan eteläisen alueen ihmisillä on sama sielunmaisema ja ymmärrys, vaikka paikallisia eroja onkin.

Kärsämäestä Kangaskokolla on hyvin myönteinen käsitys.

– Miten pieni, mutta kulttuurisesti virkeä! Pieni ja pippurinen. Hyvä yhteistyö ihmisten ja yrittäjien kesken toimii. Kunnan sijainti on keskeinen ja mahdollistaa tapahtumien saavutettavuuden. Nelostien voima on valtava! Sitä ei ole Nivalassa eikä Haapavedelläkään.

Matkailullista “paketointia” pitäisi Kangaskokon mielestä harjoitella enemmän niin Kärsämäellä kuin lähikunnissakin. Hyvät etäyhteydet toimivat ja mahdollistavat paikallisten palvelujen ja tapahtumien markkinoinnin laajalle. Kangaskokko haluaakin panostaa kulttuuri-identiteetin nostattamiseen.

– Kärsämäen erikoisuus on tarinallisuus. Sitä pitää nostaa enemmän esille. Elämäntarinafestivaali on saatava pidetyksi hengissä ja sitä varten on luotava tahtotila: pitää yllä ja nostattaa. Näköpiirissä on trendi, jossa kerrotaan ja näytetään, mitä omintakeista täällä on. Siihen tarvitaan paikallisoppaita, jota kertovat sen kävijöille. Sydämestään, sanoo Kangaskokko ja nostaa kätensä sydämensä kohdalle.

Kangaskokon työsarkana on Vanha Pappila rakennuksineen, taiteilijaresidenssin taitelijoista huolehtiminen, Kärsämäen kunnan kulttuurityön tekeminen, seudullinen matkailuhanke Laaksoista kukkuloille eli LAKU ja paikallisempi Paanutonttu-hanke. Kangaskokko visioi, että kulttuuriosuuskunnasta kasvaisi kulttuurin ja hyvinvoinnin keskus.

– Haluaisin avata paikkaa enemmän ihmisille, vallankin pappilan salia. Sinne onkin tulossa marraskuussa taiteilijaresidenssivieraan kanssa ideoitu astrologiakurssi. Yhteinen tekeminen taiteilijoiden kanssa suuntautuu kuntalaisille näyttelyiden, kurssien tai työpajojen muodossa. Ne, jotka täällä majoittuvat, ovat myös osa kunnan matkailua.

Joogaan ja meditointiin tykästyneen Kangaskokon visio on realistinen: tältä alueelta ei löydy paikkaa rauhalliseen kehon ja mielen huoltoon. Vielä.

#