tiistai 24.5.2022 | 13:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Syksyinen iltamusiikki"aloittaa klassisen musiikin "vyöryn" alueellemme – Katso video!

Satu Kangas-Viljamäki
Ma 20.9.2021 klo 15:51

Reisjärvi

Syksyinen iltamusiikki -tuokiot Reisjärven ja Haapajärven kirkoissa avaavat kerrassaan upean klassisen musiikin syksyn alueellamme. Syyskuun viimeisenä päivänä Kärsämäen kirkossa esiintyy soolokitaristi Santeri Rautiainen, ja hänen Ääniä välitetyille -konserttinsa kuullaan myös Haapajärven kulttuurisalissa 2.10.

Marraskuun puolessa välissä Haapajärvellä järjestetään ensimmäistä kertaa Soipa Haapajärvi -musiikkifestivaali.

Tulevana viikonloppuna kirkoissamme esiintyvät nivalalainen sopraano, laulun opettaja Hannariina Tölli sekä haapajärviset Hanna-Liisa Romppanen (altto), Aapo Romppanen (tenori) ja kanttori Janne Peltokorpi (basso). Säestyksestä vastaavat viulistit Anni-Riitta Ylikoski ja Tiina Ylikoski, sellistit Iida Sikala ja Veera Ranua. Uruissa ja cembalossa kanttori Anni Kalliokoski.

– Meistä jokainen on joko musiikin ammattilainen tai pitkän linjan harrastaja, ja olemme kukin haaveilleet tällaisen musiikin esittämisestä jo pidemmän aikaa, Aapo Romppanen kertoo.

– Olemme myös vakituisia konserteissa kävijöitä, ja jatkamme harrastusta esittämällä musiikkia itse. Toivomme, että ihmiset tulevat paikan päälle kuuntelemaan elävää musiikkia nyt, kun se vihdoin on sallittua. Haapajärven esitys on toki nähtävissä netin kautta. Linkki esitykseen löytyy Haapajärven seurakunnan tapahtumista, hän jatkaa.

Syksyinen iltamusiikki -hetki esitetään Reisjärven kirkossa perjantai-iltana ja lauantai-iltana Haapajärven kirkossa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Tapahtumissa esitetään Johann Sebastian Bachin kantaatteja, joksi 1700-luvun Saksassa ryhdyttiin nimittämään uudenlaista kirkollista musiikinlajia, joka oli sävelletty kuorolle ja orkesterille.

– Kantaatit ovat noin 15-20 minuutin pituisia musiikkiesityksiä, mutta kaikki kantaatit eivät ole välttämättä hengellisiä, Janne Peltokorpi kertoo.

Romppaset opastavat, että käytännössä esityksessä lauletaan kaikki virren 96 säkeistöt.

– Suomennoksen avulla lauluissa on helppo pysyä mukana ja niiden melodiat ovat itse asiassa meille kaikille tuttuja, Hanna-Liisa ja Aapo vakuuttavat.

Bachin kantaatit eivät välttämättä ole musiikin helpoimmasta päästä ja ystävykset tunnustavatkin kvartetin joutuvan laittamaan itsensä koville esityksen aikana.

– Olemme yhtä aikaa sekä kuorolaulajia että sooloartisteja. Se, että laulu ja soitto saavuttavat täydellisen balanssin vaatii työtä, Aapo Romppanen ja Peltokorpi kertovat.

Samaan hengen vetoon he kuitenkin kertovat saavansa esityksistä musiikillisia elämyksiä ja haastetta.

– Tämä kehittää ammatillista minääni, vaikka toisaalta tämä on hyvin erilaista kuin arkityöni ja toimii hyvin kanttorin työn vastapainona, Peltokorpi kertoo.

Romppanen puolestaan kertoo opiskelevansa laulun opettamista ja saa esityksestä opiskeluissaan tarvittavia opintopisteitä.

– Mutta onhan tämä nyt muutenkin tosi siistiä. Olisi mahtavaa jos saisimme esityksen innoittamina joukkoomme lisää laulajia. Jos konsertteihin tulee kuulijoita, ehkä voisimme ajatella uutta konserttia keväälle, Aapo Romppanen haaveilee.

#