tiistai 24.5.2022 | 12:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Liika on liikaa asiassa kuin asiassa

To 23.9.2021 klo 13:30

Syrjäniemen Heikki kirjoitti elokuisessa pakinassaan: ”Onko urheilu kärsinyt jo inflaation?” siitä, miten urheilulajien valtava määrä olympialaisissa, ja myös arvokilpailujen tiheys aiheuttaa koko urheilulle inflaation.

Määrä ja tiheys eivät ole ainoita kansainvälisten urheilukilpailujen ongelmia, vaan yhtenä isona miinuksena on puuttuva tasa-arvo, josta Heikkikin mainitsi viitaten köyhiin maihin. Tasa-arvoa heikentää myös se, että rinnakkain mittelevät asukasluvultaan ihan eri kokoluokan maat kuten Suomi Yhdysvaltojen tai Kiinan ja Saksankin rinnalla. Saksassa voivoteltiin olympialaisten mitalisaaliin laskemisen jälkeen sitä, että se sijoittui vain yhdeksänneksi, kun se vuonna 2016 oli viides. Suomen pienuus näkyi tänäkin vuonna, kun se sijoittui hännille ollen 85., mutta myös vuonna 2016 (78.). Kun toinen häviää, toinen voittaa. Pitäisikö kaikkien sittenkin pysyä lestissään kuten suutari? Vai pitäisikö palkintosummat jakaa eri tavalla?

Kilpailu on jossain määrin terveellistä, mutta jossain pitäisi kulkea raja – niin kuin monessa muussakin asiassa. Loputtomiin ei voi kilpailla vanhoilla pelisäännöillä. Mäkihypyn kilpailusääntöjä rustattiin joitakin vuosia sitten uusiksi tuulikompensaatioineen, mutta miten kävi suomalaisen sisun? Se pistettiin matalaksi. Matti Nykäsen hurjista hypyistä puhutaan vieläkin, mutta ne ajat ovat ohi. Enää ei hypätä hernerokkasumuun.

Meidän lapsenlapsemme totesi kaksivuotiaana mummolan ruokapöydässä, aina kun vatsa oli sopivasti täynnä, että ”liikaa!” ja lopetti syömisen. Ei ehtinyt pinaattikeitto tai kananmunakastike, jotka olivat pikkupojan silloisia lempiruokia, kärsiä inflaatiota. Niiden arvo ei ehtinyt laskea, vaan kun tuli seuraava nälkä, ne maistuivat aina vaan joka kerta yhtä hyviltä.

Taloustieteessä inflaatio tarkoittaa ostovoiman heikkenemistä ja siitä johtuvaa rahan arvon laskua. Arvo kuin arvo. Rahakin on vain arvo ja kukin mittaa oman tilanteensa mukaan sen, mitä se käytännössä tarkoittaa. Toiselle kymmenellä eurolla saa jo vaikka mitä; perunoita, porkkanoita, kaalia ja muita herkkuja, ja toiselle ei riitä tuhatlappunenkaan, jotta olisi tyytyväinen.

Saksassa on tällä hetkellä käynnissä todella kova kilpailu siitä kuka saa johtaa maata seuraavat vuodet. Sitä ei enää kutsuta kilpailuksi eikä edes kamppailuksi vaan taisteluksi. Hurjaa on seurata sitä syytösten ja puolustelujen määrää, mikä tässä – ironisesti sanottuna, elämääkin suuremmassa taistelussa on käynnissä. Loka lentää. Taustavoimat jylläävät. Minun silmissäni tässä taistelussa alkaa olla jo lähestyvän inflaation merkkejä, sillä mitä enemmän sanotaan, sen vähemmän kuullaan, ja sen vähemmän menee itse asia perille.

Kirjoittaja on 15 vuotta Pyhäjärvellä, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#