keskiviikko 18.5.2022 | 17:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kärsämäki-teemassa: Juha Lilja on kyläkauppansa kanssa naimisissa – ”Kun on nuuka, leipä riittää itselle”

Outi Levä
Pe 17.9.2021 klo 11:15

Kolmekymmentä vuotta sitten, kun Juha Lilja aloitti kyläkauppiaana, kauppoja oli yli 2000, nyt enää parisataa. Moni muukin on muuttunut.

– Kun aloitin, oli vielä Säästöpankki, se muuttui Postipankiksi, Yhdyspankiksi, Leoniaksi ja viimein Danskebankiksi. Aluksi asioin Haapavedellä, sitten Kärsämäellä, taas Haapavedellä, Nivalassa ja Ylivieskassa ja nyt taas Haapavedellä.

Maaliskuussa 1985 Lilja aloitti 24-vuotiaana sairasloman tuuraajana Osuuskauppa Jokiseudun Alajoen myymälässä ja muutaman kuukauden Aittokylän myymälässä. Tuohon aikaan Jokiseutu lopetti kyläkauppoja. Heinäkuussa 1991 Lilja osti Alajoen kaupan Sinikka ja Jouni Aakolta.

– Otin pienen lainan seitsemäksi vuodeksi ja asetin tavoitteen, että saan sen maksetuksi. Nyt on vierähtänyt jo useampi seitsenvuotinen, nauraa Lilja.

Ensimmäiset 25 vuotta Lilja kuljetti tavarat itse ja nouti ne tukuista Haapajärveltä, Ylivieskasta, Nivalasta ja Raahesta. Viimeiset viisi vuotta ne ovat tulleet rekalla Oulusta. Kyläkauppias on harvinainen ammatti, mutta päättäjien mielissä ei kovin arvostettu, joten tukien saaminen on ollut olematonta.

– Pari vuotta sitten tiedotusvälineet höpötti, että kyläkaupat saavat tukea. Minäkin tilitoimiston kanssa hain. Minähän en myy bensaa eikä minulla ole apteekkipalveluita, mutta rahan nosto onnistuu. Hakemus hylättiin. Perustelu oli, että kauppani ei sijaitse harvaan asutulla alueella vaan on ydinmaaseutua. Saa valittaa. Valitin. Kahden tunnin kuluttua valitukseen tuli vastaus sekä minulle että tilitoimistoon. Ei auttanut valitus.

Nyt lokakuun loppuun mennessä olisi taas mahdollisuus hakea tukea.

– Pitäisi sitoutua pitämään kyläkauppaa kesäkuun loppuun 2023, muuten joutuu maksamaan tuen takaisin. Selkä reistaa, ei ole kipeä, mutta ei oikene, ei anna seisoa eikä kävellä. Istuminen ja pyörällä ajo passaa. Leikkaus on viimeinen vaihtoehto, mutta siinä on riskinsä, pohtii Lilja.

Lilja sanoo, että kyläkaupan pito on hänen juttunsa ja vapaata työtä, ei ole kyttä selän takana.

– Kaksitoista vuotta sitten hän piti viikon loman, myös 60-vuotispäivä oli vapaa. Torstain kauppa on kiinni, silloin ehtii hoitaa omia asioita. Ei ainuttakaan päivää ilman asiakkaita! Eniten on kauempaa kuin läheltä, kymmenet vakiasiakkaat Kärsämäeltä, Haapavedeltä, Haapajärveltä, Pyhäjärveltä ja Pulkkilasta. Korona-aika on ollut minulle kulta-aikaa, pieneen kauppaan asiakkaat uskaltavat tulla. Vaikka olen tykännyt työstäni, vaihtaisin montakin päivää. Perheettömälle tämä sopii, sillä käytännössä olen naimisissa kauppani kanssa. Kun on nuuka, leipä riittää itselle, pohtii Lilja.

Viime viikon keskiviikkona Juha Lilja tarjosi juhlakahvit ja itse leipomiaan munkkeja ja täytekakkua 30-vuotisen kauppiasuransa kunniaksi. Viimeiset kymmenen vuotta Kyläkauppa Lilja on toiminut Ojalehdon koululla ja on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi torstaina.

#