keskiviikko 18.5.2022 | 16:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäki-teemassa: Jone’s Bar täytti kaksikymmentä – Yrittäjä Jouni Rahikaisen mukaan ravintolan pito on elämäntapa

Outi Levä
Pe 17.9.2021 klo 11:09

Ei tiennyt Jouni Rahikainen, kun 1990-luvulla sai käsiinsä oikeustieteen lisensiaatti Pertti J. Siikarlan Suuren Drinkkikirjan, että siitä olisi hyötyä tulevina vuosina.

– Olen haaveillut tällaisten drinkkien tekemisestä, hän näyttää kirjan sivuilta. Nykyään nuoret, myös miehet juovat makeita..

Palataanpa aikaan entiseen.

– Tällä paikalla oli aikanaan Vartiaisen kahvila, sanoo Jouni Rahikainen Jone’s Barin yläkerrassa.

Monen nimistä ravintolaa on ehtinyt olla uudessakin rakennuksessa, joka vuonna 1984 rakennettiin ravintolaksi.

– Seideli, Lastu, Kenís Bistro, luettelee Rahikainen. Sitten paikka oli pari vuotta tyhjänä, kunnes Ravintola Tuoppi saneerasi keittiönkin ravintolatilaksi.

Rahikainen jatkoi itse ravintolatoimintaa vuonna 2001, nimi muuttui Jone’s Bariksi. Hän osti myös ensimmäisen kerroksen liikehuoneiston vuonna 2005 ja yhdisti tilat. Nyt ravintola on toiminut jo kaksikymmentä vuotta. Asiakaspaikkoja terasseineen on parisataa.

– Vaihtelevasti on mennyt ja syvälläkin käyty, tunnustaa Rahikainen. – Kun Incap toimi, Puolasta asti olevat työntekijät olivat kovia juhlimaan. Pääasiassa asiakkaat ovat kuitenkin paikkakuntalaisia.

Ravintolakulttuuri ja asiakkaiden käyttäytyminen ja vaatimustaso on vuosien varrella muuttunut.

– Alkuun riitti, että oli esiintyjä, nyt pitää olla nimekäs. Se maksaa. Alkuun oli tanssia, jota tahditti bändi tai tanssiorkesteri. Niistä piti vähitellen luopua. Myös karaoke kiinnnosti aikanaan enemmän, nyt siitäkin on tarjontaa.

Ennen ravintolaan tultiin aikaisin illalla ja lähdettiin kotiin puolen yön jälkeen. Nyt asiakkaat tulevat myöhään illalla jatkoille baariin.

– Tullaan viime hetkellä ja viimeisessä huipussa pyritään kippaamaan monta lasia kerralla. Kun ennen haettiin toista sukupuolta, nyt tulee lössi tyttöjä ja toinen poikia. Ei ne toisiaan huomaa ja keskustelevat vain keskenään tai istuvat kännykät kourassa.

Ravintolan pito on elämäntapa. Jone’s Bar aukeaa kello 18.00 ja suljetaan koronarajoitusten mukaan.

– Kaikista ei ole tähän. Työaika on illasta varhaiseen aamun, yöunet jää usein lyhyeksi, otan tirsat päivällä, jos töiltä ehdin. Maanantaina ja tiistaina ravintola on kiinni. Minulla on useita osaavia ja luotettavia osa-aikaisia työntekijöitä. Itse olen yleismies, tiskin takana, siivoan, teen pikku remontit ja ravintolan hankinnat, kirjanpidonkin.

Korona koetteli Jone’s Bariakin. Ravintolat olivat suljettuna pari kuukautta, jona aikana rakennettiin pieni keittiö, jossa valmistetaan makkaraperuna- ja kanansiipiannoksia.

– Se toi lisää asiakkaita viikollakin. Ruokia saa yli puolen yön ja viikonloppuna pitempäänkin. Myös mukaan.

Rahikaisen yhtiökumppaneina ovat Loukkolan veljekset Juhani ja Esko. Esko on mukana toiminnassa mm. järjestyksen valvojana..

– Olen nähnyt nuorten varttumisen keski-ikäisiksi. Häiriöitä ei ole ollut vuosikausiin. Tilanteiden ennakointi ja ihmistuntemus ovat tärkeitä. Yleensä asiat selviävät puhumalla, tietää Rahikainen vuosien kokemuksella.

#