tiistai 24.5.2022 | 11:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Pilvee, pilvee...

To 16.9.2021 klo 06:00

Jostain syystä päässäni on soinut viime päivinä Juice Leskisen kappale Pilvee, pilvee. Tästä korvamadosta voinemme syyttää vihreitä, jotka päättivät puoluekokouksessaan ryhtyä tavoittelemaan kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin sallimista Suomessa.

Juu ei, ei todellakaan. Miksi pitäisi? Siis oikeasti - miksi pitäisi? Mitä hyvää huumausaineeksi luokiteltavan aineen vapauttamisesta syntyy ja mitä lisäarvoa se tuottaa yhteiskunnallemme?

Sanotaan, että kannabiksen laillistaminen helpottaisi riippuvaisten hoitoon pääsyä tai että tällä tavalla huumerahat saataisiin pois rikollisilta. Sanotaan myös, että koska kieltäminen ei toimi, salliminen vapauttaa Poliisin voimavaroja ja ohjaa kannabiksen käyttöä oikeaan, sosiaalisesti hyväksyttävämpään suuntaan. ”Pfft” ja ”Pöh” sanon minä. Huume on huume, vaikka voissa paistaisi.

Duodemicin kaypahoito.fi sivulla kerrotaan, että kannabis on riippuvuutta aiheuttava aine: ”Epidemiologiset pitkäaikaistutkimukset ovat osoittaneet, että kannabiksen käytön aloittaminen nuorena lisää riskiä käyttää myös muita aineita väärin. Kannabiksen käyttö kaksinkertaistaa skitsofreniariskin ja riskiä lisäävät käytön aloitus alle 16-vuotiaana, suvussa kulkeva psykoosisairauksien rasite ja aiemmat psykoosityyppiset kokemukset”.

Päätän paasaukseni tähän.

#