keskiviikko 18.5.2022 | 15:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kärsämäki teemassa: Värit räiskyvät Jaana Takalon tauluissa – Naivistinäyttely avoinna Kärsämäen kirjastossa

Outi Levä
Ke 15.9.2021 klo 15:25

Kärsämäkinen taiteilija Jaana Takalo pystytti Vivian-taidenäyttelyn Kärsämäen kirjastoon kuun alussa. Vivian elää naisen elämää, aloittaa päivänsä aamukahvilla ja päättää sen illalla lasilliseen viiniä. Tauluissa Takalo käsittelee Vivianin kautta naisena olemista, naiseuden sietämätöntä keveyttä ja elämän sietämättömiä asioita.

– Kannattaa lukea taulujen alla olevat tekstit, hoksauttaa Takalo.

Ne ovat aforismimaisia. Näyttelyn kymmenen taulua ovat ilmeeltään iloisia ja räiskyvän värikkäitä, mutta mukana on myös tummia sävyjä, kuten jokaisen elämässä. Ylärivin tauluissa elävät Tirpat omaa vaaleampaa valoisaa tirpanelämäänsä. Taiteilijuutensa Takalo aloitti vain vajaa vuosi sitten syyskuussa.

– Olen koko ikäni haaveillut, että kun sopiva aika koittaa, alan maalata. En ole koskaan kokeillut. Viime syksynä päätin, että nyt on aika. Ostin värit ja välineet. Maalaan canvas-pohjille akryylimaaleilla.

Takalo on naivisti. Tyyli valikoitui, kun kärsämäkinen pankinjohtaja kysyi, tunteeko hän Martti Huu-Haa Innasen töitä, kuten Kameli Kärsämäen asemalla. Ei tuntenut, mutta innostui Innasen tyylistä. Syksyllä pankinjohtajan jäädessä eläkkeelle paljastetaan hänen muotokuvansa samassa maisemassa samalla tyylillä.

Naivismissa on lapsenomaisuutta. Työt ovat unenomaisia, lähellä surrealismia, ylitodellisuutta. Aiheet voivat liittyä tekijän elämään, muistoihin, uniin ja haaveisiin, mutta sen Takalo kieltää.

– Vivian on fiktiivinen henkilö, niin kirkkaanpunatukkainen, ettei kukaan voi itseensä yhdistää, esittelee Takalo näyttelyä pystyttäessään. Ensimmäinen työni on Previous Life. Äitini on ajatellut minun olleen aiemmassa elämässäni afroamerikkalainen ja kuvitellessani edellistä elämääni, tunnelmia, syntyi ensimmäinen teokseni Previous Life eli edellinen elämä.

Takalo on tuottelias taiteilija. Hän laskee maalanneensa yli kolmekymmentä taulua. Hänet on hyväksytty myös Suomen Taiteilijat ry:n jäseneksi. Perustelujen mukaan “Teokset ovat hyvin persoonallisia tyyliltään ja näkemykseltään. Niissä on upea ideointi ja mielikuvitus”.

Takalo on asunut Kärsämäellä Pyhäjoen varressa viisitoista vuotta. Hän maalaa mielellään luonnossa ja ui joessa vesilinnun poikasten ja saukon kanssa. Hän toimii käsityönohjaajana Haapavesi-Siikalatvan seutukunnan työpajalla. Ohjaajaksi opiskellessaan hän tutustui Sirpa Saukkoon, heinävetiseen Gasa 63 -gallerian omistajaan, jolta sai 50-vuotislahjaksi paikan ensimmäiselle taidenäyttelylleen. Kärsämäen näyttely on avoinna syyskuun loppuun.

#