keskiviikko 17.8.2022 | 16:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

AsTu-hankkeesta apua arkeen ja asumiseen – Eveliina Savusalo: ”Apua voi hakea vaikkapa nuori, joka muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen”

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 8.9.2021 klo 19:00

Pyhäjärven, Haapajärven, Nivalan ja Ylivieskan alueilla on alkanut uusi kehittämishanke, AsTu – Asumisen tukemisella eteenpäin. Hankkeen tavoitteena on tukea ihmisten elämän- ja arjenhallintaa, sosiaalista osallisuutta ja omasta elämästään vastuun ottamista.

– Teemme ennaltaehkäisevää, julkisia palveluja täydentävää, asumista ja arjen tukemista kehittävää työtä vuokralla asuvien ihmisten parissa, hankkeen Ylivieskaa hoitava projektityöntekijä Sirpa Kiiskilä kertoo.

Käytännössä se tarkoittaa auttamista asunnon etsimisessä ja hakemisessa, apua esimerkiksi asumistuen ja muiden asiakkaalle mahdollisesti kuuluvien tukien hakemisessa, viranomaisasioinnissa tai vaikkapa muuton järjestämisessä.

Hankkeen tarjoama palvelu on käyttäjilleen ilmaista, sillä AsTu-hanke saa rahoituksensa STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva valtionapuviranomainen), joka puolestaan saa rahoitusta Veikkauksen tuotoista.

Hanke alkoi heinäkuussa ja kestää kolme vuotta. Sen myötä alueellemme on tarkoitus luoda yhtenäinen ennaltaehkäisevän asumisen ja arjen tuen toimintamalli ihmisten arjen hallinnan tukemiseen. Tavoitteena on vuokranmaksuvaikeuksien määrän ja häätöjen väheneminen sekä asuinalueiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja häiriöttömyyden paraneminen.

Hanke toimii Nivalan Työpajasäätiön alaisuudessa. Sen lisäksi hankkeessa ovat mukana alueemme vuokrataloyhtiöt, Peruspalvelukuntayhtymä Selänne ja Kallio sekä Nivalan seurakunta.

AsTu-hanke poikkeaa viranomaisten antamasta avusta siten, että se on asiakkailleen täysin vapaaehtoista. Apua voi hakea ja saada täysin nimettömänäkin, ja se tulee tarvittaessa myös asiakkaan luo.

– Asiakas määrittelee avun tavoitteen, ja sen mukaan etenemme. Jos joku ei halua päästää kotiinsa ulkopuolista, voimme tavata muuallakin, esimerkiksi kirjastossa, Nivalassa ja Ylivieskassa työskentelevä projektityöntekijä Jaana Haapasalo kertoo.

Ikä tai mikään diagnoosi ei rajaa asiakasta palvelujen ulkopuolelle, ainoa ehto on, että hänen täytyy asua vuokra-asunnossa.

– Apua voi hakea vaikkapa nuori, joka muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen tai vastaavasti vanhus, joka muuttaa omasta kodistaan ensimmäistä kertaa vuokralle. Ja jos et tiedä kuuluuko ongelmasi meidän avun piiriin, sitä kannattaa aina kysyä. Jos me emme ole sinulle juuri se oikea taho, ohjaamme sinut oikeaan paikkaan, projektipäällikkö Eveliina Savusalo kertoo.

Hankkeen työntekijät kulkevat kentällä työparina.

– Hankkeella on myös toimipisteet joka paikkakunnalla, Pyhäjärvellä meidät löytää niin sanotusta Kelan talosta, Asematie neljästä. Haapajärvellä olemme ”Verotalossa” tai ”Työkkärin talossa”, Puistokatu 39:ssä ja Nivalassa Laatuluhdissa, samoissa tiloissa Navi-Go -hankkeen kanssa, Kalliontie 36:ssa. Ylivieskasta meidät löytää toistaiseksi Asemakatu neljästä. Olemme ainakin syyskuun siellä, mutta uutta osoitetta meillä ei ole vielä tiedossa, Pyhäjärvellä työskentelevä projektityöntekijä Pirkko Laitala kertoo ja kehottaa ihmisiä aina soittamaan ennen toimistolle tuloaan.

– Työntekijät eivät päivystä paikan päällä aamusta iltaan, vaan voimme olla vaikkapa asiakkaan luona ja siksi tapaaminen kannattaa sopia ennakkoon, hän jatkaa.

Toimipisteissä on tietokoneet, tulostimet ja skannerit, joilla asiakas voi hoitaa tarvittaessa vaikkapa Kela-asiointejaan.

#