keskiviikko 28.9.2022 | 11:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Uusi sarja alkaa: Valtuutettu vapaalla – Kärsämäkinen Mira Aittola on täysin rinnoin kotiäiti

Outi Levä
Ke 8.9.2021 klo 15:16

– Minua ei tänään kuvata, ilmoittaa Jooa, 4v, kun ilmestyn Mira Aittolan terassille kamera kaulassa. – Ei kuvata, lupaan ja poika lähtee pyöräilemään, kun äiti saa kiinni kypärän pojan päähän

Mira Aittola syntyi kaksikymmentäkuusi vuotta sitten Nivalan Ahteella Pelon perheen esikoisena. Kärsämäkinen hänestä tuli viisi vuotta sitten.

– Miehen kautta minä tänne tulin. Aki on yrittäjä, joka tekee pääasiassa koneurakointia viljelijöille. Hän tekee pitkiä päiviä tällä hetkellä, kun puimurit pyörivät pelloilla iltamyöhään, sanoo Aittola elokuun viimeisellä viikolla.

Perheen arjen pyörittäminen jää äidin vastuulle. Hän sanookin, että hän on ensisijassa kotiäiti, myös vapaa-ajallaan.

– Nyt olen kotiäiti ja äitiyslomalla. Olen nauttinut täysin rinnoin. Jään ehkä vähäksi aikaa hoitovapaalle, suunnittelee Aittola seitsenkuinen Viola sylissään.

Kärsämäestä Aittola ei tiennyt juuri mitään ennen muuttoaan.

– Tiesin, että Kärsämäki on susirajan takana ja pieni kunta, hän nauraa. – Kärsämäki on kuitenkin osoittautunut mukavaksi paikaksi asua ja elää.

Nyt Aittolat asuvat ja viihtyvät Tähtelänraitilla rivitalossa, mutta haluavat asumaan enemmän maalle ja ostivat äsken tontin omalle talolle.· – Meillä on haave omasta talosta. Rakennusaikaa emme ole vielä päättäneet, se on kuitenkin viisivuotissuunnitelmassa. Vaatimuksena oli, että koneet mahtuisivat samalle tontille tulevaisuudessa. Vanha pihapiiri löytyi Alajoelta.

Aittola ihmettelee, miten vaikea taajaman ulkopuolelta on löytää rakennuspaikkoja.

– Kylällä asuvien ja sopivia rakennuspaikkoja omistavien kannattaisi olla aktiivisia ja tarjota sopivia rakennuspaikkoja myyntiin vaikka kunnan tonttipörssissä. Halukkaita ostajia kyllä löytyisi, uskoo Aittola.

Aittola on koulutukseltaan agrologi. Työkokemusta hänellä on käytännön maatilan töistä sekä kirjanpidon ja hallinnon puolelta. Aittola valittiin uutena valtuutettuna Kärsämäen valtuustoon.

– Olen utelias ja seuraan aktiivisesti, mitä kunnassa ja maailmalla tapahtuu. Sydäntäni lähellä ovat lapsiperheiden asiat.

Valtuutettu Aittolan vapaa-aika kuluu lasten ehdoilla.

– Lenkkeily on helppoa lasten kanssa. Kengät vain jalkaan, toinen pyörän selkään, toinen rattaisiin ja menoksi. Jonkun verran neulon. Yhdet sukat on vähintään kudottava joka syksy. Nyt vapaa-aikaa täyttävät myös valtuutetun tehtävät.

#