keskiviikko 18.5.2022 | 16:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tukkitallousneuvos Paavo J. Laajalahti kolumnissaan: Maan tasalle

Home toi, home toi mikrobit, ja paikalle purkajat…

To 2.9.2021 klo 10:58

Mennyt kesä on kallistunut jo alkusyksyn puolelle, loppusyksy tulee sitten vähän ennen talvea. Näihin aikoihin alkaa olla juurikasvien ja perunan nosto ajankohtaista, jos ilmat sen vain sallivat.

Minäkin kävin jo perunakellaria tutkailemassa, kaikki näytti olevan hyvällä mallilla, perunat vain puuttuivat, ne ovat vielä maassa. Kellarille tyypillinen hajukin oli kohdillaan, siinä tuntui olevan homeet ja mikrobit hyvässä tasapainossa toisiinsa nähden.

Yhä useammat julkiset rakennukset ovat omineet kellareista tutun aromikkaan tuoksun sisätiloihinsa. Kautta koko laajan kotimaamme lyödään surutta uudehkoja rakennuksia murusiksi. Homeet ja mikrobit saavat sitten etsiä uuden kodin itselleen. Nurkkasilmällä olen seurannut näitä uusien rakennusten arkkitehtuuria. Näyttää siltä, että joissain kohteissa on käytetty sellaisia rakenneratkaisuja, että kyllä homeille löytyy helposti uusia koteja tulevaisuudessa. Moni nuori arkkitehti haluaa uudeksi Alvar Aalloksi, mutta se ei tule olemaan helppo tie.

Usein vanhojen rakennusten ilmanvaihtoa aletaan parantamaan koneellisella ilmanvaihdolla, se saattaa johtaa rakennuksen turmioon. Kyllähän siinä ilma rupeaa vaihtumaan lattioiden alla ja seinärakenteissa, sieltähän ne homeet ja mikrobit riemunkiljahduksia päästellen leijuvat huoneisiin. Lievä ylipaine pitäisi saada sisätiloihin, mutta se ei taida olla nykytietämyksellä mahdollista. Erityisesti homeet ja mikrobit pitävät siitä, että kesäaikaan koulujen ilmanvaihtokoneet suljetaan ja pidetään ikkunat visusti kiinni.

Haapajärvelläkin on ja on ollut useita rakennuksia, jotka home ja mikrobit ovat lupaa kysymättä vallanneet. Karjalahden palvelukeskuksen rakennus ei säästynyt purkutuomiolta, vaan se kolisteltiin maan tasalle. Liekö siinä ollut ollenkaan homeita, vai oliko siinä liikaa nurkkia, tiedä häntä. Olihan rakennus jo melko iäkäs, taisi olla jo 36 vuotta nuori. Entisen ajanlaskun mukaan se oli alle rippikouluikäinen rakennus. Olisihan rakennuksen omistaja ilmeisesti myynyt rakennuksen kaupungille halavalla, mutta kaupungilla on mikrobirakennuksia ennestäänkin omiksi tarpeiksi.

Puretun palvelukeskuksen rakennuksen vieressä seisoo edelleen Mikko Karjalahden n.140 vuotta sitten rakentama vanha ylväs päärakennus. Minkähän rakennusvirheen Mikko lie tehnyt, kun rakennus on vieläkin pystyssä. Onhan siihen kyllä jälkeenpäin tehty remonttia, niin eiköhän sieltä, jos mikroskoopilla tutkitaan niin löydy mikrobeja ja hometta. Kyllähän tuosta Karjalahden puretusta palvelukeskuksen rakennuksesta jäi sellainen hiilijalanjälki, ettei se tavallisella juuriharjamäntysuopapesulla irtoa mihinkään.

Onhan noita suhteellisen uudehkoja rakennuksia moukaroitu maan tasalle aikaisemminkin Haapajärven keskustassa. Kauppaoppilaitoksen entinen opinahjo rusikoittiin maan tasalle joitain vuosia sitten. Taisi siinä hieman aiemmin mennä samassa pihapiirissä asuinkäytössä ollut rivitalokin maan rakosiin.

Myös Pohdinkadun koulurakennus on jo saattohoidossa, kuolinkellot kumahtelevat jo ensimmäisiä alakuloisia sävelmiään. Surutyötä tehdään, mutta ei sille mitään mahda. Kyllä näkymättömät mikrobit ja miedosti tuoksahtelevat homeet ovat saaneet selkävoiton tästäkin hyväkuntoisesta rakennuksesta.

Ne onkin nuo home ja mikrobi viheliäisiä olioita. Joidenkin ihmisten nokkarustinki ja ruho reagoivat niihin herkästi. Toiset taasen eivät reagoi niihin ollenkaan, kinttaalla vaan niistävät nokan ja se on siinä. Mutta keskustassa ei kannata nokkaasa rueta kadulle niistelemään, siitä voi rapsahtaa jonkinmoinen sakonpoikanen, jos sinipukuiset sen hoksaa.

Tiedoksi vielä: Arvoisat talojen sisätilossa asujat. Tuulettakaa niitä huoneitanne ikkunoista ja ovista ja ottakaa painovoimainen ilmanvaihto käyttöön, jos mahdollista. Nakatkaa ne ilmanvaihtokojeet viljankuivaamoihin tai liiteriin puun kuivatukseen.

Kirjoittaja on haapajärvinen, entinen risutallousneuvos

#