keskiviikko 18.5.2022 | 17:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Ayshire-rotuun kuuluva Tappisarvi on jo 16-vuotias, mutta tuottaa edelleen maitoa

Heikki Syrjäniemi
To 2.9.2021 klo 09:00

Lohijoen asutusalueella, Haapajärven Pitkänkankaan perukoilla on iltalypsyn aika. Holmströmin Suvin ja Arton 20-päinen lypsykarja kulkee jonossa laitumelta navettaan luovuttamaan päivän maitokiintiön meijeriteollisuuden tarpeisiin.

Lypsyjonoon liittyy myös vanha 16-vuotias Valencia, joka on lyhyiden sarvien vuoksi ristitty Tappisarveksi. Aikoinaan eläinlääkäri oli sahannut sarvet poikki ja myöhemmin Valencia on puskenut sarvet sileiksi tapeiksi. Siis sanokaamme sitä Tappisarveksi. Joku kutsuisi lehmää paikallisella kielellä kantturaksi, mutta nyt on syytä käyttää arvokkaampia kielikuvia, sillä Holmströmin perheen lapsillekin vanhasta lehmästä on muodostunut hellyttävä silmäterä. Tänä päivänä 16-vuotias Tappisarvi on todellinen harvinaisuus, sillä nykyajan tehomaataloudessa lehmä on tiensä päässä jo viisivuotiaana. Luonnollisesti kasvava lehmä voi toki saavuttaa 20-vuoden iän. Karjataloudessa puhutaankin poikimiskerroista. ProAgrian tuotosseurantatilojen raporttien mukaan lehmät poikivat keskimäärin 2,5-3 kertaa. Tappisarvi on puolestaan poikinut kaksitoista kertaa! Siis täysi tusina. Jälkeläisinä on syntynyt seitsemän lehmävasikkaa ja viisi sonnia. Tästä katraasta on saatu kolme lypsylehmää. Viimeksi Tappsisarvi poiki tämän vuoden huhtikuussa.

Tappisarvi syntyi 10.5.2005 Haapaveden Mieluskylällä heti vappumarssien jälkimainingeissa. Kaksivuotiaana nuori lehmä luovutettiin Holmströmin tilalle Haapajärvelle. Ayshire-rotuun kuuluva Tappisarvi on ollut normaalia sitkeämpää sorttia. Elinaikana on vain kolme kertaa päässyt utaretulehdus hiipimään maitorauhasiin ja sorkat ovat olleet iskussa aina näihin päiviin saakka.

– Maitomääriä me ei ole kirjattu tarkasti, mutta epävirallisesti voimme puhua satatonnarista, Arto Holmström kertoo.

Tappisarven päivätuotos on edelleen 28 kiloa valkoista elämän eliksiiriä. Se on isännän mukaan hyvä tuotto, kun otetaan huomioon Tappisarven ikä ja keväällä sairastettu vakava lentsu 40 asteen kuumeella. Oikeastaan Tappisarvi on sairastanut viiden kuukauden aikana melkein kaikki sairaudet. Liekö pitkään ikään ollut syynä pitkälti luonnonläheinen karjanhoito.

Nykyajan tehomaataloudessa ongelmana lehmien jalka- ja utareterveysongelmat. Lehmät ovat kuin huippu-urheilijoita, joita alituisesti trimmataan parempaan tuottoon.

Mutta Tappisarvi on saanut elää Lohijoen rantaniityillä leppoisan ja pitkän elämän, ammuu!

#