tiistai 24.5.2022 | 11:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Merkkejä muistoista

To 2.9.2021 klo 06:00

Olemme tehneet Alueemme muistomerkit -sarjaa kesäkuun alusta alkaen (mihin tämä aika menee..) ja olemme käyneet läpi liudan tuttuja ja vähän tuntemattomampiakin muistomerkkejä. Paljon olemme oppineet matkan varrella, mutta opittavaa riittää.

Jotkut ovat sitä mieltä, että muistomerkit ovat tylsiä ja ikäviä. Olen eri mieltä, kysymys on vain siitä, miten asiat esitetään. Muistomerkit kertovat alueemme ihmisistä ja siitä, mitä olemme tehneet (Karhi-patsas Haapajärvellä), mitä arvostaneet (Pyhäjärven neito, Pyhäjärvellä) ja mitä menettäneet (Sankaripatsaat kaikkien kirkkojemme kupeissa). Ne ovat merkkejä muistoista, joita emme halua unohtaa ja joita emme halua tulevienkaan sukupolvien unohtavan.

Mitä pidemmälle sarjassa olemme päässeet, sen hankalammaksi niiden alkuperän ja syvimmän tarkoituksen löytäminen käy. Tällä viikolla esittelyvuorossa on pyhäjärvinen Yliheittäjä, joka muistuttanee meitä Pyhäsalmen kaivoksen synnystä – näin oletan, sillä suoraa tekstiä siitä, miksi Yliheittäjä nakottaa yhdessä Pyhäjärven keskustan liikenneympyröistä, emme ainakaan äkkiseltään löytäneet mistään.

Toinen hyvä esimerkki historiaan vaipumisesta oli muuan viikko sitten esittelemäni, Haapajärven kirkon vierellä sijaitseva Unohdettujen seurakuntalaisten muistomerkki. Sitä olisi voinut tituleerata Unohdetuksi unohdettujen seurakuntalaisten muistomerkiksi, niin kiven alla sen taustat olivat.

Mitä opimme tästä? Asiat unohtuvat jos niistä ei puhuta saati kirjata muistiin. Muistomerkit menettävät merkityksensä jos ne näyttäytyvät nuorille vain kivinä. Ilman muistoa kivet on helppo tuhota ja/tai siirtää, historia pyyhkiytyy pois, eikä ihminen opi mitään.

#