keskiviikko 18.5.2022 | 16:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Drooni levittää booriliuoksen hehtaarille vartissa – Katso video!

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 31.8.2021 klo 10:44 | päivitetty ti 10:48

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan Haapajärven toimisto järjesti elokuun puolivälissä työnäytöksen, jossa kauko-ohjattavalla droonilla levitettiin booriliuosta taimikkoon.

– Tähän saakka nestemäistä booria on levitetty maastoon pääasiassa reppuruiskulla, mikä on aikaa vievä toimenpide, kertoo Veli-Matti Lähteenmäki Silvadrones Oy:stä ja jatkaa:

– Taloudellisesti järkevä helikopterilevitys vaatii suuret lannoitusalueet ja yleensä useita metsänomistajia, mutta ruiskudroonilla boorilannoituksen kynnys on huomattavasti matalampi.

Joensuulainen Silvadrones Oy perustettiin vuosi sitten.

– Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun yrityksen osakkaat, silloinen kaveriporukka istui Joensuussa Itä-Suomen yliopiston kanttiinissa ja pohti, miten metsän voisi lannoittaa ilman, että siihen tuhrautuisi koko kesäloma, Lähteenmäki kertoo.

Elisa Ylimäki, Ville Karjalainen, Tomi Karjalainen ja Lähteenmäki tutkivat asiaa ja löysivät maailmalla jo yleisesti käytössä olevan tavan levittää nestemäisiä aineita – droonit.

– Siitä se sitten lähti. Perustimme yrityksen ja hankimme tarkoitukseen sopivan droonin. Tämä on DJI-merkkinen kone ja se voi kantaa noin 20 kilon lannoitekuormaa.

DJI toimii sähköllä ja Silvadronesilla on siihen neljän akun arsenaali, jolla voi lannoittaa kymmeniä hehtaareja päivittäin.

– Kun yksi akku on käytössä, loput kolme ovat latauksessa. Autossamme on aggregaatti, jolla lataamme akut paikan päällä, droonin ohjaaja Tomi Karjalainen kertoo.

Konetta lennätetään yhdellä akulla kerrallaan noin 8-15 minuuttia, jonka jälkeen laitteen nestesäiliökin tulee jo täyttää. Ihanneolosuhteissa 15 minuuttia riittää noin hehtaarin suuruisen alueen läpikäymiseen.

– Droonilevityksessä liuos voi olla hieman reppuruiskua vahvempaa, minkä lisäksi me voimme säätää levitettävän liuoksen määrää tarpeen mukaan.

Kun yritys saa tilauksen uuteen kohteeseen, he suunnittelevat droonille lentoreitin.

– Paikan päällä käymme vielä maaston läpi ja muokkaamme suunnitelmaa tarpeen mukaan. Drooni etenee alueella suunnitellun reitin mukaan. Siinä on tutka, jolla se tunnistaa mahdolliset eteen tulevat esteet, kuten yksittäiset puut. Saman tutkan avulla se pysyy halutussa lentokorkeudessa, joka on noin kaksi metriä latvojen yläpuolella.

Kun drooni havaitsee reitillään esteen, se kiertää sen.

– Paikkaamme mahdolliset katvealueet työn lopussa käsiohjauksella. Laite piirtää meille tarkan kuvan siitä, minne liuosta on levitetty ja minne ei, joten paikkaaminen ja tasaisen levityksen varmistaminen on helppoa.

Droonilannoitus kuuluu jatkossa Mhy:n palveluvalikoimaan. Boorilannoitusta käytetään kangas- ja turvemaiden terveyslannoituksissa.

– Silmin havaittavia merkkejä boorin puutoksesta on kuusikoissa puiden monilatvaisuus. Boorilannoituksessa kuluihin on mahdollista saada valtion Kemera-tukea, kertoo Mhy Pyhä-Kalan metsäesimies Risto Rönkkö.

Droonin yleisempi käyttö on kuitenkin vielä varsin rajattua lainsäädännön vuoksi.

– Meillä on tällä hetkellä lentolevityslupa vain lannoitteille, sillä Suomen ja Euroopan lainsäädännöt ovat tässä asiassa todella tiukkoja ja vanhentuneita. Ne ovat pitkälti menneiden aikojen kaikuja, sillä sen aikaisilla menetelmillä kasvinsuojeluaineiden lentolevitys on ollut haastavaa. Teemme yhteistyötä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) sekä muiden toimijoiden kanssa tämän tilanteen muuttamiseksi ja odotamme mahdollisia lakiuudistuksia innolla, sillä drooni helpottaisi esimerkiksi hirvikarkotteiden levittämistä taimikoihin todella paljon, Lähteenmäki sanoo.

Drooni ei välitä normaalista vesisateesta, mutta kaatosateella sen lennättäminen ei ole järkevää.

– Sade laimentaa silloin jo lannoitettakin. Pakkasella se ei voi lentää jo sen takia, että sen nesteletkut jäätyisivät. Toisaalta kylmä keli ei toimintaamme haittaa, sillä nestemäiset boorilannoitukset tulee muutoinkin toteuttaa vain sulan maan aikana. Kokeilimme kuitenkin sen lennättämistä tyhjänä räntäsateessa viime keväänä, joten laite kyllä muuten kestää vaihtelevia olosuhteita.

Droonilevityksen tuuliraja on valmistajan mukaan kahdeksan metriä sekunnissa, mutta pelkän laitteen tuulen kesto on huomattavasti tätä korkeampi.

– Tätä kovempi tuuli heikentää lannoitteen tasaista levittämistä, Lähteenmäki kertoo.

#