keskiviikko 18.5.2022 | 15:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Heli Saarimaa: Tyytyväinen asiakas on puusepäntyön paras palkinto

Seija Martiskainen
To 26.8.2021 klo 13:00

Käännyin Ruotaselle ja ajoin Pyhäjärven kaivoksen ohi. Pian tuli risteys oikealle, jossa oli kyltti Puusepänliike. Ohjeistusta oli kivasti tien varrella ja rakennusten seinillä kylttejä Puunhelinää. Perille päästyäni huomasin ison autotallin, jossa oli sama kyltti seinällä koreilemassa. Vilkaisin ympärilleni ja menin sisälle rakennukseen, jossa minut otti vastaan yrittäjä itse.

Artesaani puuseppä Heli Saarimaa on tehnyt entisestä autotallista purkaen ja uudelleen rakentaen työpajan, joka näyttää toimivalta ratkaisulta. Hän toimii Pyhäjärvellä entisöijänä sekä uusien huonekalujen valmistajana. Ikänsä puun kanssa touhunneena hän tiesi aina halunneensa työskennellä puuseppänä.

– Neljä vuotta on alan yritystoiminnan käynnistymisestä aikaa. Puutöiden lisäksi olen tänä kesänä työskennellyt läheisellä golfkentällä kentänhoitajana, mutta tavoite olisi, että pystyisin näillä puutöillä itseni vielä elättämään, Saarimaa kertoo.

– Koulussa, yläasteella valinnaisissa aineissa minulla oli aina tekninen työ ja aina oon tykännyt puuta työstää, olen veistänyt pyöröhirrestä kolme saunaa sekä kuusikulmaisen grillikatoksen. Töitä on onneksi tällä hetkellä ihan mukavasti ja olenkin täysin työllistetty ensi kevääseen saakka, hymyilee Saarimaa.

Saarimaa oli aikoinaan muutaman kuukauden työttömänä, kun hän huomasi ilmoituksen puusepän täydennyskoulutuksesta työhaastattelureissulla Etelä-Suomessa.

– Koulutustuella oli mahdollista tarttua tähän tilaisuuteen, ja koulutus tapahtui Vantaalla ammattikoulussa, joka kesti kolme vuotta. Siellä opiskellessa tein koulutyönä 1950-1960 -luvun klassikkohuonekalun, joka oli sohvapöytä. Siitä työstä tuli minulle rakkain ja se löytyy edelleen kodistani, kertoo Heli Saarimaa samalla jatkaen: – Pyhäjärvi ja yritystoiminnan aloittaminen tuli mieleeni usein koulutuksen loppuvaiheessa ja niin palasin takaisin kotiperälleni ja leader-tuen voimin perustin oman yrityksen.

Kilpailua Saarimaa ei koe koskaan olleen ja syksystä alkaen hän onkin alan ainut yrittäjä Pyhäjärvellä. Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa on ollut sujuvaa ja mutkatonta.

– Varsinkin verhoomo Möbelstoryn Aiki Krevaldin kanssa teemme paljon yhteistyötä, sillä hän kunnostaa ja entisöi huonekalujen verhoilun ja minä puuosat.

Materiaali töihin, kuten koivu tulee Pyhäjärven sahurilta tai tarvittaessa jopa omasta metsästä.

– Kun pitää olla puusepänkuivaa tavaraa, niin olen tähän asti hakenut Viitasaarelta suoraan sahalta. On minulla toki pyhäjärvistä, niin sanottua lähipuutakin kuivumassa, ja jos puhutaan jalopuista, niin sen verran pitää olla hyllyssä tavaraa, ettei erikseen tarvi lähteä hakemaan. Olen hakenut sitä Lahdesta yhteistyökumppaneilta, joihin verkostoiduin opiskelujen aikana.

Asiakkaat tilaavat Saarimaalta paljon saunanlauteita, joten hän ostaa paikalliselta sahurilta tuppeensahattua haapaa ja yhteistyö toimii kyllä hyvin, asiakkaita Saarimaalla on ympäri Suomen.

– Palkka toki motivoi tekemään tätä työtä, mutta tyytyväinen asiakas, joka itkee onnesta nähdessään tilaamansa työn, on se paras palkinto. Kun näkee miten työ oikeasti menee asiakkaalla tunteisiin ja tuntee, että oot onnistunut työssäs, on se kaikkein palkitsevin lopputulos, toteaa Saarimaa liikuttuneena.

Tulevaisuuden suhteen on suuria haaveita omasta tuotesarjasta, joka pyörii kovasti mielessä ja suunnitelmissa.

#