keskiviikko 18.5.2022 | 15:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Reisjärven kunnan tekemät tilaratkaisut ja rakennuspaikkavalinnat ovat puhuttaneet kuntalaisia pitkin kesää ja jo alkanutta syksyä – Kunnanjohtaja vastaa, ettei päätöksiä tehdä kevyin perustein

Satu Kangas-Viljamäki
To 26.8.2021 klo 07:00

Reisjärvelle tänä syksynä rakennettavat, uudet hammashuollon tilat pystytetään lähelle terveyskeskusta, Savikontien ja Sairaalantien kulmaukseen entisen Petäjälinnan tontille. Asia lyötiin lukkoon kunnanhallituksen kokouksessa kesäkuun alussa, jolloin kunnanhallitus päätti vuokrata Kiinteistö Oy Reisjärven Vuokratalot -yhtiöltä 1.605 m2 :n suuruisen määräalan tilasta Kissapelto.

– Tila- ja tonttikartoituksia tehtiin hammashuoltoa varten todella paljon. Kuuntelimme kuntalaisten mielipiteitä ja moni toivoi hammashuollon sijoittuvan keskustaan ja/tai lähemmäs kouluja. Keskustassa olevat tilat rajautuivat kuitenkin lopulta hankkeen ulkopuolelle meistä riippumattomista syistä, Reisjärven kunnanjohtaja Marjut Silvast kertoo ja jatkaa:

– Sijainnin valintaan vaikutti luonnollisesti se, missä kunnalla on tonttitilaa ja millaiset tilat hammashuolto tarvitsee toimiakseen optimaalisesti. Paikan ja rakennustavan valintaan vaikuttivat myös kunnan tulevaisuuden suunnitelmat, sekä asianmukaisista tiloista antamamme lupaus henkilökunnalle.

Tulevina vuosina Reisjärvi tarvitsee uuden terveyskeskuksen, sillä nykyiset tilat ovat tulleet tiensä päähän.

– Mitään päätöksiä asiasta ei vielä ole, mutta vahva ajatuksemme on rakentaa uusi terveyskeskus. Olemme miettineet, että se sijoittuisi tulevan hammashoitolan kanssa samalle tontille, nyt purkamista odottavan Petäjälinnan rivitalon paikalle. Uskomme, että samalla tontilla olevat toiminnot tukevat toisiaan ja tuovat työhön synergiaetuja.

Silvast painottaa, että tulevissa suunnitelmissa on huomioitava niin sote-uudistus kuin tilojen muunneltavuus.

– Tulevaisuuden tilatarpeista tai palveluista ei tiedä vielä kukaan, ja sen vuoksi meidän on katsottava pidemmälle. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa meidän on myös tehtävä asiat mahdollisimman kustannustehokkaasti, Silvast perustelee.

Reisjärven kunta on ostanut Sievin kunnalta reilun 160 neliön kiinteistön tarjouskaupalla.

– Rakennus on viisi vuotta vanha, ja se on toiminut väistötilana Jokikylän koululla. Se on Teijo-Talojen valmistama ja he myös hoitavat rakennuksen siirtämisen. Rakennus tuodaan Reisjärvelle kahtena kappaleena syyskuun alussa.

Silvast kertoo rakennuksen tarvitsevan vain vähän muutoksia.

– Maapohjatöiden lisäksi sen verran, miten LVI-asiat on hammashuollon vuoksi vedettävä ja se, minne hoitotuolit sijoitetaan.

Toinen tilaratkaisu, josta kuntalaiset ovat keskustelleet paljon, on ryhmäperhepäiväkodin perustaminen Petäjämäen Petäjähoviin. Muun muassa Vapaa-aikalautakunta esitti kunnanhallitukselle, että se kumoaisi 23.06.2021 tehdyn päätöksen sijoittaa ryhmäperhepäiväkoti Petäjähoviin. Kunnanhallitus käsitteli vapaa-aikalautakunnan esityksen elokuun alussa ja piti päätöksensä voimassa käytyään perusteellisen keskustelun päätösten yhteydessä.

– Subjektiivinen päivähoito-oikeus tuli jälleen voimaan elokuun alusta, minkä lisäksi vanhemmat tuovat lapsensa varhaiskasvatukseen yhä matalammalla kynnyksellä, mikä sinänsä on hienoa asia. Se kertoo siitä, että vanhemmat pitävät varhaiskasvatustamme luotettavana ja laadukkaana. Tämä kuitenkin nosti päivähoitoon tulevien lasten määrän nopeasti niin ylös, että meiltä loppui tila kesken ja jouduimme tekemään nopeita ratkaisuja lainkirjaimen täyttämiseksi. Tuleva lapsimäärä selvisi meille vasta kesäkuussa, Silvast kertoo.

Petäjähoviin on tulossa kaksi lapsiryhmää kaikkein pienimmille lapsille.

– Teimme kartoituksen jo olemassa olevista tiloista, mutta näin nopeasti mikään muu kunnan omistama kiinteistö tai tila ei soveltunut sellaisenaan varhaiskasvatuksen käyttöön, etenkään kun kyseessä ovat vaippaikäiset, puettavat ja kannettavat lapset. Petäjähovi on toiminut aikaisemminkin varhaiskasvatuksen tilana, minkä vuoksi tiesimme rakennuksen toimivan. Lapsia ei ole vara laittaa epävarmoihin tiloihin. Vanhemmat antoivat Petäjähovista aiemmin paljon positiivista palautetta.

#