keskiviikko 18.5.2022 | 15:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Uusi oppivelvollisuuslaki astui voimaan elokuussa: Niina Kokkoniemi iloitsee siitä, että nyt kaikki saavat yhtä hyvät työvälineet toisen asteen opintoihin varallisuudestaan riippumatta

Venla Savela
To 12.8.2021 klo 06:00

1.8.2021 alkaen oppivelvollisuus piteni 18 ikävuoteen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toisen asteen koulutus on nykyään pakollinen ja maksuton alle 18-vuotiaille. Oppivelvollisuuden laajentamisen tavoitteena on nostaa osaamistasoa, kaventaa oppimiseroja sekä kasvattaa koulutuksellista tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä lasten ja nuorten hyvinvointia.

Muutos otetaan käytäntöön asteittain alkaen vuonna 2005 syntyneistä nuorista. Reisjärveläistaustainen Niina Kokkoniemi on yksi tänä syksynä aloittavista opiskelijoista, joita muutos koskee. Toisen asteen pakollisuus ei tosin vaikuttanut hänen valintoihinsa opiskelujen jatkamisesta. Opinnot Kokkoniemi aloittaa Viitasaaren lukiossa, jotta voi asua vielä vanhempansa luona.

– Minulle oli selvää, että haluan lukioon. Ammattikoulusta mikään ala ei herättänyt kiinnostusta tai tuntunut omalta jutulta. Lukiosta on myös helpompi polku yliopistoon, ja se kuuluukin tulevaisuuden suunnitelmiini. Moni ystäväni kotipaikkakunnallani Reisjärvellä haaveili pääsevänsä opiskelemaan johonkin isompaan kaupunkiin. Kuulun itse samaan kastiin, ja kun äitini asuu Viitasaarella, päätin käyttää tilaisuuden hyödyksi.

Viitasaarelle houkutteli myös mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin sekä lähellä oleva laskettelukeskus, jonka vuoksi Kokkoniemi voikin harrastaa lajia entistä enemmän. Vaikka Viitasaaren lukiossa on musiikkilinja sekä pelastus- ja turvallisuuslinja, Kokkoniemi päätyi kuitenkin ihan perinteisiin lukio-opintoihin.

– Olen ehkä vahvempi kielissä kuin matemaattisissa aineissa, joten aion varmaankin kirjoittaa kieliä – ehkä englannin, ruotsin ja/tai venäjän. Olen myös kiinnostunut useista reaaliaineista, kuten historiasta, filosofiasta ja psykologiasta. Odotan lukiolta itsenäisempää opiskelua sekä itseäni kiinnostaviin aineisiin syventymistä.

Varsinaista unelma-ammattia Kokkoniemellä ei ole, mutta hän voisi kuvitella itsensä vaikka opettajaksi tai radiojuontajaksi.

– Saa nähdä, mistä vielä lukioaikana kiinnostun, ja mikä tuleekaan olemaan kutsumukseni.

Oppivelvollisuuden muutos näkyy voimakkaasti erityisesti taloudellisesti.

– Nyt kaiken opiskeluun tarvittavan saa ilmaiseksi, mikä on kyllä suuri helpotus. Lukiokirjojen hankkiminen ja niiden myyminen eteenpäin on näyttäytynyt minulle hyvin vaivalloisena ja ennen kaikkea kalliina puuhana. Myös tietokone on lukiossa nykyään välttämätön työväline, jonka hankinnasta ehdin stressata ennen oppivelvollisuuden laajenemista. Kesätyörahat säästyvät muuhun.

Nuori opiskelija iloitsee myös kanssaopiskelijoiden puolesta.

– Hienoa, että nyt kaikki saavat varallisuudesta riippumatta yhtä hyvät työvälineet toisen asteen opintoihin!

Lisätietoa oppivelvollisuudesta ja sen maksuttomuudesta löytyy helposti opetus- ja kulttuuriministeriön nettisivuilta osoitteesta minedu.fi.

Viikon kysymys: Mitä mieltä olet pakollisesta ja maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta?

Julkaisemme joka lehdessämme viikon kysymyksen, johon voi vastata joko tekstiviestillä tai what’sappilla numeroon 040 6721980. Vastauksen voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen toimitus@selanne-lehti.fi tai Messengerin kautta facebookissa.

Laita viestisi eteen tunnus ”VK”, jotta tiedämme mitä asiasi koskee. Muista aina laittaa viestin mukaan oma nimesi – nimettömiä viestejä emme julkaise. Toimituksella on myös oikeus lyhentää viestiä tai jättää se julkaisematta. Muista siis hyvät tavat!

Julkaisemme ”Viikon kysymyksen” vastaukset verkkosivuillamme sekä seuraavassa lehdessämme.

#