tiistai 24.5.2022 | 11:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seija Martiskainen kolumnissaan: Nykypäivän onnelliset ihmiset

To 29.7.2021 klo 14:00

Näin kovina aikoina, jolloin mikään ei ole varmaa, ei toimeentulo, ei ihmissuhteet eikä terveyskään, mistä saamme ammennettua hieman onnellisuutta elämäämme?

Tosin kun ihan oikeasti rupeaa miettimään ja ajattelemaan asioita, onko mikään noista asioista ollut koskaan varmaa? Itse olen sitä mieltä, että vaikka joskus sapettaa kauheasti, mutta jos vaan malttaa hetken tai toisenkin hetken, niin varmasti huomaa itsessään, läheisissään tai elämässään niitä hyviä asioita, joista voi olla onnellinen. Joskus kuulin, että jollei muuta jää käteen niin ainakin onnelliset muistot.

Aristoteles ja vanhan testamentin kirjoittajat korostivat ihmisen hyveellistä elämää onnen lähteenä, omien tekojen lisäksi onnellisuuteen vaikuttaa myös se, miten muut kohtelevat toisiaan.

Itse olen huomannut, kuinka ihmiset jaksavat itkeä sen perään mitä eivät omista ja unohtavat iloita siitä, mitä heillä on. Olen huomannut tosin itsessäni sen, etten aina muista arvostaa ja olla onnellinen perusasioista, kuten siitä, ettei mihinkään satu. Flunssassa tai migreenikohtauksen tultua muistaa kyllä miten ihanaa on, kun on terve. Unohdetaanko me olla onnellisia asioista, jotka ovat arkipäivää ja muistetaan ne vasta, kun ne menetetään joko hetkellisesti tai kokonaan. Ehkä sopeudumme asioihin?

Platon määritteli onnellisuuden hyvän saavuttamiseksi pysyvästi. Eihän asioista voi tietää ovatko ne minkä aikaa meille tarkoitettu. Minusta jokaisen pitäisi nauttia ja olla onnellinen aina, kun siihen on aihetta, oli pysyvää tai ei.

Ei ne suuret lähteet, vaan pikkuruiset purot kuten yhdessä lastenohjelmassakin sanotaan sopii tähän mainiosti.

Sonja Lyubomirsky on yhdysvaltalainen psykologian professori ja tietokirjailija. Hän on tutkinut erityisesti ihmisten onnellisuutta ja on vahvasti sitä mieltä, että pitkän aikavälin onnellisuuden eroista ihmisten välillä noin 50% johtuu geeneistä, noin 10% ulkoisista tekijöistä ja noin 40 % ihmisen omasta toiminnasta eikä keskimääräinen tyytyväisyys elämään ole muuttunut merkittävästi lähes 100 vuoden aikana. Vuonna 2006 Suomi kuului maailman kymmenen onnellisimman kansakunnan joukkoon, sillä asteikolla 0-10 Suomalaisten ilmoittama onnellisuuden keskiarvo oli hieman alle 8.

Nyt kun hellepäivät ovat meitä hellineet ja luonto valmistaa meille vitamiineja, joita kerätä varastoon ja kun on kiire joka paikkaan, niin muistetaan aina välillä pysähtyä miettimään, mistä kaikesta voinkaan olla onnellinen - niin minäkin teen.

Kirjoittaja on Selänne-lehden pyhäjärvinen avustaja

#