keskiviikko 28.9.2022 | 11:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Atte Kuosmanen pelaa Sotkamon Jymyssä – Pelikuviot täyttävät kesän, tammikuussa armeijaan

Outi Levä
La 31.7.2021 klo 10:00

Kärsämäkinen Atte Kuosmanen on pelannut pesäpalloa niin kauan kuin muistaa. Ikää, milloin aloitti, hän ei muista, mutta sanoo olleensa pesäpallokentän reunalla jo ihan vauvana.

– Kyllä se lähti ihan kotoa, kun sekä isä että äiti pelasivat. Myöhemmin kävin äidin ja isän kanssa harjoittelemassa, muistelee Atte.

Pelaaminen jatkui, kun Kärsämäelle saatiin joukkueet, jotka harjoittelivat lyömistä ja heittämistä. Harrastus kasvoi isommaksi yläasteikäisenä.

– Huomasin, että taito karttui ja aloin pärjätä. Seitsemännellä luokalla olin Sotkamossa pesäpalloleireillä ja peleistä tuli totista. Aloin ottaa sen ajatuksissanikin tosissani. Pelasin myös jääkiekkoa, mutta polven rasitusvamma vaikutti suoraan pesistreeneihin ja kasi-ysiluokilla keskityin täysipainoisesti pesikseen.

Poikaikäisenä Atte sanoo olleensa ylikasvanut Kärsämäen pojista ja treenasi vuoden verran Reisjärvellä. Sitten seurasivat Sievi ja Haapajärvi, jossa harjoittelu oli yhä enemmän tavoitteellista, oli leirejä ja niistä seurasi kilpasarjassa pelaaminen. Lajitreenejä oli vähintään kolmesti viikossa. Peruskoulun päättymisen jälkeen Atelle oli itsestään selvää jatkaa Sotkamon urheilulukioon. Se oli iso muutos nuoren elämässä.

– Kun muuttaa yksin toiselle paikkakunnalle, siellä on aivan uudet jutut. Se oli minulle kasvun paikka. Ei ollut äiti huolehtimassa. Ruuat piti kokata itse ja tehdä kaikki kotihommat. Totuttelua se vaati, mutta onneksi minulla oli yläkouluaikainen leiritystausta. Ihan hyvin se meni, vaikka lukio vähän kärsi ja tuntui raskaalta kun treenimäärät kasvoivat samalla. Harjoituksia saattoi päivittäin olla useammatkin kuin yhdet, sanoo Atte.

Viime keväänä Atte kirjoitti ylioppilaaksi varsin mukavilla arvosanoilla.

– Niinhän siinä sattui käymään, hän myhäilee tyytyväisenä. Nyt olen vähän välitilanteessa. En hakenut mihinkään. Välivuosi on nyt ihan ok. Kesän täyttävät pelikuviot ja tammikuussa menen armeijaan.

Marika-äidin ja Jarmo-isän taloudellisia apuja Atte myöntää tarvitsevansa vielä, kun kesätöitäkin tiiviiseen pelikalenteriin on ollut vähän vaikea sijoittaa.

– Jospa kauden jälkeen pääsisin töihin. Alemmissa miesten sarjoissa palkkiot kattavat korkeintaan kuluja. Kesäaikaan suomensarjaa pelaaville kertyy noin neljäkymmentä peliä.

Kuosmasen kausi alkoi Sotkamon Jymyn paidassa, jossa Haapajärven Pesä-kiilojen kasvatti on pelannut Superpesistä yhdentoista ottelun verran. Hänellä on sopimus ensi vuoteen miesten supersarjassa, jossa pelaa ulkolinjaa ja on etenijätilastossa toisella sijalla 27 tuodullaan. Supersarjassa pelaa myös toinen kärsämäkinen, Antti Kiiskinen, ainakin vuoteen 2023. Loppukauden Kuosmanen on lainassa Puijon Pesiksessä.

#