maanantai 26.7.2021 | 19:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Historian havinaa ja pehmeitä unia Neiti Möllerin majatalossa – Piiponniemet panostavat majatalotoiminnassa paikalliseen yhteistyöhön

Emilia Tiitto
To 22.7.2021 klo 10:00

Pähkinähakki visertää Piiponniemien pihapiirissä. Iltapäivän paahtavat auringonsäteet pilkistelevät pihan reunamilla suojaavien puiden väleistä, mutta talon päädyssä oleva terassi on suojassa kuumuudelta. Pihalla linnunlaulua kuunnellessa ei uskoisi olevansa Haapajärven ydinkeskustassa.

– Ostimme tontin vuonna 2003, jolloin nykyisen asuintalomme paikalla oli 1800-luvulla rakennettu talo, Jarmo Piiponniemi kertoo.

Pihapiiri rakennuksineen on arvotettu kulttuurihistorialliselta arvoltaan maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi.

– Suojelu on osiltaan rajoittanut remontoimista, mutta mitään negatiivista siitä ei ole seurannut.

Pehkosen pihapiirin vanhassa rakennuksessa toimi aikanaan pappila. Vuonna 1910 rakennetussa Pehkosen talossa on ollut myös Haapajärven ensimmäinen posti sekä viimeinen kestikievari.

– Pehkosen taloa isännöi Väinö Leppälä, toisesta puolesta huolta piti Gunilla-emäntä. Neiti Tyyne Möller asui pitkään Pehkosen talon ullakolla vuokralla.

Nyt Möllerin asuttama ullakko on saanut uuden elämän: talon vintiltä löytyy majatalo, Bed & Breakfast Neiti Möller.

– Olimme kerran vaimoni kanssa Tampereella vanhan talon ullakolle rakennetussa majatalossa, johon ihastuimme heti. Siitä jäi idea elämään: olisiko meilläkin mahdollisuus vastaavaan.

Vuosien suunnittelun ja harkinnan jälkeen palaset alkoivat loksahdella paikoilleen.

– Saimme rahoitukset kuntoon ja Katja Sikalan suunnittelemaan ullakon remontoimista. Nyt majatalo Neiti Möller kuuluu sivuyrityksenä hammaslaboratorioni yhteyteen.

Hammaslaboratorion lisäksi talon alakerrassa sijaitsee Piiponniemen vaimon, Hannamarin, taidepaja. Rakennuksen toiselta puolelta pääsee sisäpihan kautta lasiverannalle, josta lähtevät puiset portaat talon vintille.

– Meillä on kaksi huonetta: harmoninen ja vaalea Gunillan kammari ja rouheampi Väinön kammari. Majoituspaikkoja huoneissa on yhteensä 4 aikuiselle ja 2-4 lapselle. Molemmista huoneista löytyy oma kylpyhuone.

Huoneiden lisäksi vintillä on avara oleskelutila ruokailu- ja työskentelypaikkoineen.

– Ullakko on käynyt läpi mittavan remontin, joka on kuitenkin tehty historiaa ja vanhaa taloa kunnioittaen. Nostimme ullakon kattoa 30 senttiä ylöspäin, ja lisäsimme vesikiertoisen lattialämmityksen sekä koneellisen ilmanvaihdon.

Yöpymisen lisäksi Möllerin majatalossa voi halutessaan nauttia mannermaisesta aamupalasta sekä lähialueen aktiviteeteista ja palveluista.

– Kesäaikana asiakkaat voivat halutessaan kulkea metsäpolkua pitkin rantaan uiskentelemaan, onkimaan tai paistamaan makkaraa. Talvella meillä on Haapajärvellä loistavat murtomaahiihtoladut, joita tulemme suosittelemaan asiakkaillemme.

Herkullisen aamupalan asiakkaat voivat nauttia joko sisällä huoneessaan tai ruokailutilassa. Terassi talon päädyssä on myös vapaana asiakkaille.

Piiponniemet ovat tehneet aktiivista yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. Majatalon nettisivujen kautta asiakas voi yöpymisen yhteydessä varata esimerkiksi ohjatun melontaretken tai vuokrata käyttöönsä fatbiken. Palveluja voi ostaa ja vuokrata myös ilman yöpymistä.

– Näin pienellä paikkakunnalla on helppo sopia yhteistöistä. Toivomme, että voimme yhteistöiden avulla vaikuttaa siihen, että ihmiset alkaisivat huomaamaan, miten paljon kaikkea meillä täällä on.

Piiponniemet rohkaisevat myös muita harkitsemaan majatalobisneksen aloittamista.

– Haapajärven keskustassa ei ole hirveästi majoituspalveluita. Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet hässäkkää, mutta tämä on ollut mielenkiintoinen ja positiivinen kokemus.

Viime viikolla majatalossa yöpyivät ensimmäiset asiakkaat. Uusi yöpymiskohde on jo saanut kiitosta rauhallisista huoneista, pehmeistä sängyistä ja uimarannasta.

– Toivomme, että tämä olisi kodintuntuinen majoituspaikka, jonne on helppo ja mukava tulla yöpymään.

Piiponniemet pyrkivät löytämään majatalon toimintaan rutiinia kesän aikana, ennen syksyn arjen alkamista.

– Kävijämäärä saa kehittyä omalla tahdillaan. Kuuntelemme asiakkaiden toiveita ja kehitämme koko ajan yhteistyökuvioita, Piiponniemi lupailee.

#