maanantai 26.7.2021 | 19:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kansainvälinen tanssifestivaali juhlii kolmekymppisiään: "Jokaisella ihmisellä on oikeus kokea kaikkia taiteita tekijänä ja katsojana"

Seija Martiskainen
Ke 21.7.2021 klo 10:00

Pyhäjärvi

Täydenkuun Tanssit -festivaalin kolmaskymmenes juhlavuosi käynnistyi tiistain avajaisissa. Kulttuurin ja taiteen edunvalvoja Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen kertoi avajaispuheessaan tunteistaan ja ajatuksistaan taidetta kohtaan.

– Uskon, että jokaisella ihmisellä, erityisesti lapsilla ja nuorilla, on oikeus kokea kaikkia taiteita tekijänä sekä katsojana, ja siten päästä sisälle eri ilmaisutaitojen maailmaan. Se on meidän yhdessäolomme elinehto: että me ymmärrämme toistemme ilmaisua.

Meriläisen sanat saivat yleisössä aikaan liikuttumisia.

– Se on ihan mielettömän arvokasta: kun taitoaan viljelee niin pitkälle, että taiteilija on todella laittanut esitykseensä koko elämänsä likoon.

Lavalle saapuivat myös toiminnanjohtaja Taina Ala-Ketola sekä taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski.

Tiistain tunnelma oli käsin kosketeltavaa. Sää meinasi olla sateinen, mutta tummat pilvet väistyivät, ja aurinko pääsi hellimään yleisöä sekä esiintyjiä. Helsinkiläinen Leena Pilbacka oli saapunut viettämään kesälomaansa avajaisiin. Pilbacka on käynyt ensimmäisessä Täydenkuun Tanssit -festivaalissa 30 vuotta sitten ja miltei jokaisessa sen jälkeen.

– Monesti lomat Pyhäjärvellä ovat päättyneet festivaaleihin. En harrasta tanssia, mutta loma, tuttavat, tanssi ja musiikki kutsuvat minut tänne festivaalia katsomaan.

#