maanantai 26.7.2021 | 20:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perhekeskus lasten, nuorten ja perheiden arjessa – Äitiysneuvolassa asiakas kohdataan kokonaisuutena

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 21.7.2021 klo 14:00

Haapajärvelle, Pyhäjärvelle ja Reisjärvelle syntyi viime vuonna yhteensä 134 vauvaa. Se tarkoittaa, että Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen äitiysneuvola palveli viime vuonna 134 perhettä, noin 263 aikuista (mikäli kaikissa perheissä oli kaksi vanhempaa).

– Kuljemme perheiden rinnalla ja tuemme jokaista perhettä yksilöllisesti, juuri heidän tarvitsemallaan tavalla, terveydenhoitaja Leena Alahäivälä Haapajärven äitiysneuvolasta kertoo.

– Kaikki perheet ovat omanlaisiaan, toiset tarvitsevat tukea esimerkiksi vanhemmuuteen kasvamisessa tai siinä, miten perhe selviää tulevista muutoksista. Toisilla voi olla haasteita oman terveytensä kanssa. Raskauden kulku sanelee paljon, terveydenhoitaja Riitta Pihlajamaa Reisjärven äitiysneuvolasta lisää.

Alahäivälän ja Pihlajamaan lisäksi Ppky Selänteen äitiysneuvolassa työskentelevät terveydenhoitajat Marjaana Aitto-oja (Haapajärvi), Riitta Rasila (Pyhäjärvi) ja Virpi Halonen (Pyhäjärvi).

Terveydenhoitajat tekevät tiivistä yhteistyötä lääkäreidensä kanssa. Haapajärven ja Reisjärven äidit käyvät Haapajärvellä, naistentautien erikoislääkäri Tatiana Chipovan vastaanotolla, Pyhäjärven äitejä hoitaa naistentautien ja perinatologian erikoislääkäri Pekka Taipale, joka vierailee myös Reisjärvellä. Selänteen alueella synnytetään nykyään pääasiassa kolmessa sairaalassa: Kajaanissa, Oulussa ja Kokkolassa.

– Kun synnytykset loppuivat Oulaskankaalla, "pakkamme" sekoittui uusiksi. Onneksi saimme Oulaskankaalla 20 vuotta työskennelleen Chipovan käymään meillä kerran viikossa, Alahäivälä huokaa tyytyväisenä ja jatkaa:

– Odottavien äitien lisäksi hän ottaa Haapajärven neuvolassa vastaan myös muita gynekologisia potilaita, mikä on helpottanut alueemme naisten elämää huomattavasti. Joka vaivan takia ei tarvitse enää lähteä Kokkolaan tai Oulaisiin, vaan apua saa lähempääkin.

Alahäivälä muistuttaa kuitenkin, että Chipovan hoitaa aina ensisijaisesti raskaana olevia, eikä tee rutiinitarkastuksia.

– Meihin voi ottaa yhteyttä erilaisten vaivojen kanssa, kuten vuotohäiriöiden, virtsankarkailun, laskeuman tai erilaisten kiputilojen vuoksi. Tatiana tekee meillä yleensä pitkiä ja tiiviitä päiviä, ja pyrimme saamaan ajat sopimaan kaikille avun tarvitsijoille niin hyvin ja nopeasti kuin suinkin mahdollista.

Kun Tatiana Chipova kertoo työstään, kuulijalle käy varsin selväksi, että hän pitää työstään ja asiakkaat ovat lähellä hänen sydäntään.

– Yhteistyö hoitajien kanssa sujuu hyvin ja voimme soitella asioista viikollakin puolin ja toisin. Otan asiakkaiden huolen itselleni ja vaikka jään pian kesälomalle, teen silti Haapajärvelle muutaman päivän, jotta tiedän kaiken olevan asiakkaillani hyvin.

Chipova on työskennellyt alalla jo 35 vuotta. Tuona aikana tekniikka ja laboratoriotutkimukset ovat kehittyneet, ultralaitteet ovat huippuluokkaa ja avuksi on tullut niin tietokone- kuin magneettikuvauksetkin.

– Ehkäisyrepertuaari on kasvanut, nykyään on olemassa vaikka minkälaisia vaihtoehtoja ja uusia kehitetään koko ajan. Hormonikierukkaakin on nykyään saatavilla kolmea eri lajia, hormonitonta kaksi, Chipova kertoo ja jatkaa:

– Asiakkaiden tietoisuus on kasvanut ja he osaavat vaatia yhä enemmän. Asiakkaat etsivät paljon tietoa netistä itse ja me keskustelemme paljon. Ristiriitoja meillä ei ole ollut.

Asiakkaan kynnys ottaa yhteyttä neuvolaan on laskenut, mitä kaikki haastatellut pitävät hyvänä asiana.

– Se kertoo siitä, että meidän osaamiseemme luotetaan, Alahäivälä sanoo.

Äitiysneuvolatyössä ennaltaehkäisevä työote on keskeinen, ja perheiden ohjaus ja kannustus ovat suuressa roolissa.

– Lähes kaikki, mitä me teemme, on käytännössä ennaltaehkäisevää, Alahäivälä pohtii.

Lääkäreiden lisäksi äitiysneuvola tekee läheistä yhteistyötä perheneuvolan työntekijöiden kanssa. Perheneuvolasta he voivat saada apua muun muassa vanhemmuuteen kasvamisessa tai vaikkapa keskustelunohjausta perheen sisällä.

– Nuoret perheet ovat tänä päivänä usein yksinäisiä ja heidän tukiverkkonsa voivat olla kaukana. Toki monet jakavat arkeaan keskenään todella hienosti, mutta myös yhteiskunnan apua tarvitaan. Onneksi avun hakeminen ja vastaanottaminen ei ole enää kenellekään häpeä, vaan perheet hakevat ja ottavat apua vastaan osana elämää, Pihlajamaa kertoo.

Vaikka kuntayhtymän äitiysneuvolat toimivat hyvin, jotain kehitettävääkin vielä löytyy.

– Synnytysvalmennus tapahtuu nykyään synnytyssairaaloissa tutustumiskäyntien yhteydessä ja meidän neuvoloissamme tarjotaan pääasiassa perhevalmennusta. Ajattelen, että meidän tehtävämme ei ole pitää luentoja, vaan kulkea perheen rinnalla ja auttaa heitä selviämään vauvan syntymän aiheuttamasta muutoksesta.

#