keskiviikko 28.9.2022 | 11:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kivikon tilalla Kärsämäellä kasvatetaan lihakarjaa, urakoidaan ja korjataan koneita – Maanviljelyksessä on oma viehätyksensä

Outi Levä
La 17.7.2021 klo 12:00

– Mullikoulun jälkeen vannoin, että ikinä en maanviljelijäksi ala, sanoo Harri Kumpulainen.

Muutama vuosi turpeen nostoa ja konehommia ja ajatukset muuttuivat: vuoden 2019 alussa hänestä tuli maatalousyhtymän osakas Kivikon tilalle. Sitä ennen hän oli ollut jo puoli vuotta tilan töissä. Puoliso löytyi deittisovelluksen kautta ja tämän vuoden alussa kotitila siirtyi kokonaan hänen ja puolisonsa Marika Ronkaisen haltuun.

– Lihakarjaa tässä tilalla on pidetty jo 1980-luvulta lähtien ja tuotantosuunta jatkuu, sanoo Kumpulainen.

Loppukasvatuksessa on reilut sata päätä ja vasikkalassa varttuu puolensataa. Kumpulainen noutaa itse vasikat neljältä tilalta. Lehmävasikat menevät välitykseen puolivuotiaina. Vasikkalan Kumpulainen on vuokrannut toiselta maatilalta. Monitaitoisena Kumpulainen urakoi paalausta ja korjaa koneita. Hänellä on myös kaivinkone ja viime vuonnakin hän litisti viljaa noin 2,2 miljoonaa kiloa.

– Jos näitä muita töitä ei olisi, emme olisi saaneet tilan ostoon rahoitusta. Oli hypättävä kahden tilalle työllistyvän henkilön yli, jotta rahoitus tuli. Ei ollut järkevää jäädä kaksin tilaa pyörittämään. Työntekijän löytäminen tällaiseen tilanteeseen olisi ollut umpimetsästä hankalaa.

Niinpä tilalla tekevät töitä myös Kumpulaisen Pekka-isä, jolla vielä riittää työvuosia ja Marika-puoliso.

– Olen kotoisin Oulaisten kaupungista. Lukion jälkeen olin vuosia kaupan alalla. Uskalsin lähteä navettaan alusta alkaen. Olemme molemmat vähän työhulluja. Hoidin alussa vasikkapuolen ennen äitiyslomaa, nyt vastaan yhä enemmän eläimistä, kirjanpidosta ja paperiasioista, sanoo Ronkainen.

Kivikon tilan peltopinta-ala on noin yhdeksänkymmentä hehtaaria, josta yli kuusikymmentä pihapiirin ympärillä. Kauimmaiselle palalle on matkaa kolme kilometriä. Puolet peltoalasta on ohralla.

– Kesän alku näytti normaalilta. Sitten loosasi pari viikkoa vettä. Kun sade loppui, tehtiin kiireellä omia ja rahtikylvöjä. Kasvuun lähtö oli kohtuullinen. Säilörehua tulikin alkukesällä kaikille tosi hyvin. Isä sanoi silloin, että joka vuosi rehun määrä on vakio, sanoo Kumpulainen.

Jos kuivuus haittaa puutarhoja, haittaa se viljelijöitäkin. Kivikon tilan pelloista noin puolet on turvepeltoja.

– Nyt “myrkkyturvemaat” ovat pelastaneet. Ne toimivat sekä märkänä että kuivana kesänä. Savikkomaat eivät tällaisena kesänä kummoisia kasvualustoja ole. Eilen kävin mittaamassa: 55 sentin paksuudelta maa oli kuivaa ja kasvullisuus tietenkin keltaista ja kuollutta.

Nuorilla on suunnitelmia. Uudelle navetalle on paikka raivattuna. Toteutus saa odottaa. Rakennustarvikkeiden, varsinkin puutavaran hinnat on tuplaantuneet, vaikka metsän omistaja saa vain kympin enemmän kuutiolta. Lannoitteiden hinnat kipusivat kolmanneksen vuoden takaisesta.

– Oma viehätyksensä maanviljelyksessä stressistä huolimatta on. Jos maatalouden tulo ei laskuihin riitä, ei aukkoa pidä muilla tuloilla paikata. Jokainen tuotantosuunta kaipaa tuotteista parempaa hintaa.

Kumpulainen aikoo tilan hoidon ohella jatkaa koneurakointeja ja hoitaa metsiään ja toivoo, että saisi lisää töitä huolloista isompiinkin remontteihin.

#