keskiviikko 28.9.2022 | 12:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Musiikkia omaksi ja muiden iloksi – Reisjärviset VaV Project ja Niilon Biitti haastattelussa

Venla Savela
Pe 16.7.2021 klo 12:00

Reisjärvi on täynnä musikaalisesti lahjakkaita ihmisiä ja se näkyy. Milloin on järjestetty Lupa laulaa -festarit ja milloin Ansa Kinnusen iloista haitarinsoittoa kuuluu Vasaramäeltä. Myös jokunen bändi on ehditty perustaa – esimerkiksi VaV Project sekä Niilon Biitti.

VaV Projectin Vertti Jokelan perheeseen kuuluvat äiti, isä, sisko sekä kihlattu. Jokela on töissä Koiramäen Perhekodilla ja opiskelee samalla lähihoitajaksi. Vapaa-ajalla hän pelaa koripalloa ja tekee musiikkia.

– Musiikkiharrastus alkoi, kun sain päähäni, että haluan oppia soittamaan kitaraa. Kitara ostettiin vuonna 2008 ja soittotunnit aloitin vuonna 2009.

Vuosien varrella Jokela on ollut mukana monissa eri yhtyeissä ja tehnyt monien ihmisten kanssa musiikkia. VaV Projectin hän perusti virallisesti vuonna 2019 omaksi henkilökohtaiseksi projektikseen.

– VaV Project oli ainoa tapa lähteä purkamaan musiikillista turhautumistani rajoittamatta itseäni tai musiikkiani vain johonkin tiettyyn genreen. VaV Project on kaatopaikka, jossa välillä vierailee muita artisteja, mutta pääosin se on henkilökohtainen projekti. Nimikin tulee yksinkertaisesti etunimieni ensimmäisistä kirjaimista, Jokela kertoo yhtyeen perustamisen taustoista.

Jokelan musiikillinen tyyli on kaikkiruokainen, sillä hän tykkää kokeilla kaikkia genrejä ja kehittää itseään aina vain paremmaksi musiikintekijäksi.

– Minulla on palava halu tehdä musiikkia ja nauttia valmiista tuotoksista. Tällä hetkellä musiikkiani inspiroi Musta Hanhi -niminen artisti. Tykkään aitoudesta ja siitä, että kaikkia asioita ei tarvitse aina kaunistella.

Sanoitukset ja sävellykset Jokela tekee aina itse. Biisien tekoprosessi on monesti niin raskas, että pöytälaatikko täyttyy keskeneräisillä biisinraakileilla. Vain niin sanotut helmet näkevät päivänvalon. Vaikka lähtökohtaisesti yhtye onkin henkilökohtainen, musiikin julkaiseminen on mukavaa, sillä vastaanotto on ollut positiivista.

– Ihmiset ovat kiinnostuneet Vertistä ehkä hahmona, tai no en minä tiedä. Monet kuuntelevat, Jokela pohtii kuuntelijoidensa motiiveja.

VaV Projectin kappaleista ”Hymysi” on Jokelan henkilökohtainen suosikki.

– Laulu kertoo pyyteettömästä rakkaudesta ja siitä, kun toisen ihmisen hymy voi loistaa niin kirkkaasti, että arjen tuottamat varjot voivat unohtua kokonaan.

Oman musiikkituotannon lisäksi Jokela toimii myös toisen paikallisen bändin Niilon Biitin tuottajana.

– Aloin tuottajaksi, koska huomasin sen parantavan taitojani musiikin saralla. Niilon Biitin kanssa työskentely tuntui luontevalta vaihtoehdolta, joten päätin laittaa viestiä, että olisivatko he kiinnostuneita yhteistyöstä.

Yhteistyö jatkui myös studion ulkopuolella tänä kesänä, kun Jokela toimi yhtyeen keikoilla äänimiehenä.

Jokelan tuottama yhtye Niilon Biitti on Arttu Paanasen, Jarkko Saarasen, Valtteri Kiiskilän sekä Taneli Kantolan oma silmäterä. Yhtyeestä Kiiskilä ja Kantola ovat opetelleet itsenäisesti aikuisiällä soittotaidon, mutta Saarasen ja Paanasen musiikkiharrastus alkoi jo lapsuudessa.

– Meillä kotona on aina tykätty laulaa, ja Ford Sierrassa luukutetut Rölli-kasetit ovat nähtävästi muokanneet aivoja siihen malliin, että jonkinlaista möykkää on pidettävä, Paananen kertoo omasta musiikkitaustastaan.

Niilon Biitin esiaste alkoi kaveriporukan illanistujaisista, joissa Kantola, Kiiskilä ja Paananen jammittelivat satunnaisesti. Bändi perustettiin virallisesti loppuvuodesta 2019, kun ajatus bändin virallistamisesta heitettiin ilmoille ja Saaranen pyydettiin mukaan yhtyeeseen.

– Nimi keksittiin eräällä salibandyjoukkueen pelireissulla jossain päin syystalvista Etelä-Pohjanmaata. Kukaan bändin jäsenistä ei pysty tarkalleen kuvailemaan nimen syntyä, se vain yhtäkkiä tapahtui ja tuntui toteuttamisen arvoiselta idealta, Biitin pojat kommentoivat nimeä.

Niilon Biitin musiikkia jäsenet kuvailevat jonkinlaiseksi suomirokin tapaiseksi. Osa biiseistä on autotallirokkia ja osa taas vähän kevyempää.

– Niilon Biitin tyylin salaisuus on innostua jostain tyylistä, yrittää kopioida tyylinmukainen biisi ja päätyä kuulostamaan enemmän itseltään kuin siltä, jota yritettiin kopioida.

Lyriikat ovat pääosin Paanasen käsialaa. Joitakin sanoituksia tai osia sanoituksista on tehnyt myös Kiiskilä. Sävellyksiä, joita harjoituksissa hiotaan valmiiksi yhdessä, tekevät kaikki jäsenet. Ideat ovat tähän mennessä löytyneet omista kokemuksista ja tuntemuksista, joihin on lisätty sopivat määrät kuvitelmaa.

– Musiikillista inspiraatiota tarjoavat myös Beethoven, Bach sekä Aarne Tenkanen.

Bändi on omasta mielestään kehittynyt nopeasti, jonka voi huomata kuuntelemalla ensimmäisistä harjoituksista lähtöisin olevia demoja.

– Perustamisen jälkeen on opittu soittamaan. Jokainen soittaja on kehittynyt oman instrumenttinsa kanssa ja yhteissoittokin on tiukentunut ajan saatossa huomattavasti. Tulevaisuus näyttää valoisalta, jäsenet kertovat.

Musiikin julkaiseminen ensimmäistä kertaa yleisölle ei Kantolan mukaan tuntunut missään, kun samaa kysymystä kysyttiin silloin julkaisuhetkellä.

– Todellisuudessa säveltäjiä ja sanoittajia ainakin jännittää, kun laittaa yleiseen jakoon jotain, joka on itsestään lähtöisin.

Niilon Biitin musiikkia voi verkon lisäksi kuunnella myös livenä. Tänä kesänä kalenterissa on viitisen keikkaa ja syksylle bändi yrittää saada lisää.

– Keikkapäivät ovat Niilon Biitille vielä toistaiseksi juhlapäiviä, sillä bändi on keikkahommissa vielä lapsen kengissä. Keikkoja on takana vain kourallinen, lähinnä hiljaisen viime vuoden takia. Kaikki keikat tehdään, mitä saadaan sovittua ja soitetaan, missä vain saadaan soittaa.

Seuraava Niilon Biitin keikka on perjantaina 16.7 Kärsämäellä Jone’s baarissa. Kyseinen keikka on ensimmäinen rakkaan kotipitäjän ulkopuolella, ja bändi toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi.

#