keskiviikko 28.9.2022 | 13:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Vakoilijoita Tiitonrannalla?

To 15.7.2021 klo 18:00

Viime viikolla minulta kyseltiin, tiedänkö mitään valkoisesta, hämärännäköisestä autosta, joka oli ajanut Tiitonrannantietä Haapajärvellä. Auton katolla olleessa tornissa sojottaneet kamerat olivat ahmineet sisuksiinsa Tiitonrannan peltomaisemaa ja ihmisten pihapiirejä. Välillä kameran linssi oli mulkoillut kohti pihaa, missä emäntä oli ollut ripustamassa ukon kalsareita pyykkinaruille. Helteestä johtuen monet tiitonrantaiset olivat lähes kelteisillään grillaamassa itseään auringossa. Ei siis liene kumma jos kylillä pyöri mahdolliset salaliittoteoriat kaiken maailman tirkistelijöistä.

Eräs rouva soitti minulle huolestuneena, tuleeko kameran otokset julkiseen levitykseen. Lohdutin soittajaa humoristisesti, että saat olla huoleti, sillä "isoveli" valvoo meitä nykyisin joka paikassa. Näin itsekin Haapajärven keskustassa pörränneen valkoisen kamera-auton. Kyseessä oli Yhdysvaltalaisen tietotekniikkayhtiö Applen suorittama kenttäkuvaus ja kuvien avulla rakennetaan maailmanlaajuista karttapalvelua aivan kuten Google on jo aikaisemmin tehnyt. Kyse oli siis aivan luvallisesta kuvauksesta eikä laittomasta vakoilusta.

Rauhoittelin vielä minulle soittanutta rouvaa, että kyseiset kuvaajat pyrkivät poistamaan kuvista henkilöt ja sumentamaan autojen rekisterinumerot. Aikaisemmin Googlen kuvauksista syntyi jossain päin maailmaa turpakäräjiä, kun julkiseen levitykseen oli päässyt lipsahtamaan liian arkaluontoista kuvamateriaalia.

Elämme merkillistä aikaa. Tietotekniikkayhtiöt ja markkinavoimat ovat kaapanneet meistä tietämättämme tietoja halusimme tai emme. Meistä on piirtynyt selkeä kuva tietokoneen käytöstä. Ei tarvitse kuin käydä netistä katselemassa hotellivarausta tai uusia pöksyjä niin kohta kone heittää tarjolle uusia vaihtoehtoja. Ja joka kerta, kun vingutamme markettien bonuskorttia, meidän ostokäyttäytymistämme voidaan seurata myöhempää markkinointia varten. Hakkerit ja tietojen kalastelijat ovat vielä asia erikseen. Jonakin päivänä joku Velmu Viirusilmä saattaa kupata meidän tilin tyhjäksi parempaan talteen eikä kukaan perään kysele.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man"

#